Βενζίνη: Πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η τιμή της-Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Βενζίνη: Πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η τιμή της-Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Venzini: Pos tha diamorfothei to epomeno diastima i timi tis-Afta einai

 Την κατιούσα παίρνει το τελευταίο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Σημειώνεται δε πως οι τιμές των υγρών καυσίμων στην ελληνική αγορά έχουν μειωθεί την τελευταία περίοδο, τη στιγμή που η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει μειωθεί κατά 0,121 ευρώ ανά λίτρο και η πτώση αυτή καταγράφεται από το υψηλότερο σημείο του έτους που ήταν στις 16 Απριλίου. Εκείνη τη περίοδο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,948 ευρώ ανά λίτρο και στις 10 Μαΐου ανήλθε στα 1,827 ευρώ ανά λίτρο. Η βενζίνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του έτους.

Υπενθυμίζεται πως από την άνοιξη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινούνταν σταθερά πάνω από τα επίπεδα των  2 ευρώ  ανά λίτρο. Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου του 2022 η τιμή της αμόλυβδης  βενζίνης ήταν στα 2,179 ευρώ ανά λίτρο. Από πέρυσι δηλαδή η τιμή της αμόλυβδης ήταν μειωμένη κατά 0,352 ευρώ ανά λίτρο.  Η πτώση των τιμών στην βενζίνη  από τις 16 Απριλίου αποδίδεται στη βουτιά του μπρεντ  δηλαδή από τα περίπου 87 δολάρια το βαρέλι που ήταν  στα μέσα Απριλίου πήγε   στα 77 δολάρια σήμερα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη τιμή της

Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά:

  • Το ένα σενάριο είναι να συνεχιστεί η μείωση της τιμής της βενζίνης  και να είναι και μεγαλύτερη ακόμη και εάν υπάρξει ύφεση στη διεθνή οικονομία.
  • Και το άλλο σενάριο είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων να κινηθούν ανοδικά όσο πλησιάζει η θερινή περίοδο. Δηλαδή να υπάρξουν αυξήσεις προς το τέλος του Μαΐου στη τιμή της βενζίνης.

Σημειώνεται δε πως  διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως  δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η καθοδική πορεία του πετρελαίου. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023  αναμένεται  να υπάρξει νέα άνοδος τιμών εξαιτίας μειωμένης παραγωγής του ΟΠΕΚ  και της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα .

 

Από το Blogger.