“Καμπανάκι” από τον Υποδιοικητή της ΤτΕ: Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε. δεν αφήνουν μια κυβέρνηση να κάνει «ό,τι νομίζει» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

“Καμπανάκι” από τον Υποδιοικητή της ΤτΕ: Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε. δεν αφήνουν μια κυβέρνηση να κάνει «ό,τι νομίζει»

“Kampanaki” apo ton Ypodioikiti tis TtE: Oi dimosionomikoi periorismoi

 Κάθε κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική αλλά οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν της αφήνουν περιθώρια να κάνει «ό,τι νομίζει». Αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι από το 2010 υπάρχει ένας εξορθολογισμός στην κατάρτιση και τη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με ανώτατα όρια δαπανών και μεσπρόθεσμες δεσμεύσεις οι οποίες εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, ενώ ισχύουν και αιρεσιμότητες για τα κονδύλια που απορροφά η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Επομένως, είπε ο κ. Πελαγιδης, οι μηχανισμοί αυτοί αποτρέπουν τις υπερβάσεις λόγω του πολιτικού κύκλου, που υπήρχαν παλαιότερα στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Εάν ο προϋπολογισμός έχει κάποια απόκλιση από τις προβλέψεις, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί την επόμενη χρονιά.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε επίσης ότι η οικονομία σημείωσε μια υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια, η οποία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ταμείο επέτρεψε στην κυβέρνηση να τροφοδοτήσει την οικονομία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά και να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Τόνισε, ακόμη, ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το μέγεθος που έχει σημασία.

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, αλλά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, χωρίς να δημιουργείται ένα κλίμα ότι βρισκόμαστε μπροστά από ένα βουνό δυσάρεστων γεγονότων, γιατί αυτό το πράγμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας και μέχρι στιγμής με αυτά που ξέρουμε.

Σχετικά με τα επιτόκια , ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίες ερμηνεύονται από την αγορά ότι προοιωνίζονται δύο ακόμα αυξήσεις 0,25 της μονάδας η κάθε μία και μετά αναμονή.

Είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός σε χώρες όπως της Βαλτικής αλλά και της Γερμανίας είναι διπλάσιος από ότι στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαφοροποιήσεις μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Για τον πληθωρισμό, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι οι ενδείξεις, κυρίως στις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο οδηγείται σε κάμψη, αλλά μένει να φανεί η επίδραση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες τα προβλήματα που υπήρχαν στην ενέργεια..

Σημείωσε τέλος ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. σημειώνουν περιορισμένη αποκλιμάκωση και φαίνεται ότι θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη χρονιά, όχι με διψήφια αύξηση, αλλά πάντως σημαντική.

Από το Blogger.