Τουρκία: Υποσχέσεις Κιλιτσντάρογλου για συνέχιση αγώνα – Εν μέσω προειδοποιήσεων για μεροληψία ΜΜΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Τουρκία: Υποσχέσεις Κιλιτσντάρογλου για συνέχιση αγώνα – Εν μέσω προειδοποιήσεων για μεροληψία ΜΜΕ

Tourkia: Yposcheseis Kilitsntaroglou gia synechisi agona – En meso

 Ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας στους υποστηρικτές του εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

 «Μην απελπίζεστε, θα υψώσω ανάστημα», ανέφερε σε ανάρτησή του αυτή τη Δευτέρα στο Twitter, ενώ υποσχέθηκε ότι θα «πάρουμε τις εκλογές μαζί». Επίσης, έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα σχετικά με την αποδοχή των αποτελεσμάτων, αφού έγραψε ότι «στο τέλος, θα δεχθούμε ότι αποφασίσει το έθνος μας». Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, ο αντίπαλος του Ερντογάν προσπαθεί να εμψυχώσει τους οπαδούς του λέγοντας ότι «θα παλέψει μέχρι τέλους», και μάλιστα χτυπάει το στήθος και το γραφείο του, σε ένα ασυνήθιστα βίαιο ξέσπασμα για τα δεδομένα του, για να εμπεδώσει την αποφασιστικότητά του.

 

Προειδοποίηση ΟΑΣΕ για μεροληψία

Ο Γιαν Πέτερσεν, της Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του ΟΑΣΕ, είπε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν «θετικά και αρνητικά στοιχεία σε αυτές τις εκλογές», αφού ο οργανισμός είπε ότι η αξιολόγησή του είχε επισημάνει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για το κυβερνών κόμμα AK.

«Μεταξύ των θετικών είναι η υψηλή συμμετοχή, μια πραγματική επιλογή ανάμεσα σε σαφείς εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Πέτερσεν προτού υπογραμμίσει αυτό που χαρακτήρισε ως «προκατάληψη στα μέσα ενημέρωσης». Πρόσθεσε ότι: «Έχουμε ανησυχίες, τις οποίες δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετούμε στην έκθεσή μας».

Ο Πέτερσεν είπε ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ θα παραμείνει για τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου προκειμένου να συλλέξει «γεγονότα και στοιχεία». Επίσης, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, ο έμπειρος τούρκος δημοσιογράφος, Μουράτ Γετκίν, κατηγόρησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι δέχθηκε παρεμβάσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν ώστε να κρατήσει τη διαφορά ψηλά μέχρι να κάνει ανακοίνωση. 

Οι κόκκινες γραμμές του Ογάν

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Σινάν Ογάν, λέει ότι θα συμβουλευτεί τη βάση των ψηφοφόρων του προτού αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. «Αλλά έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η επιστροφή των προσφύγων είναι οι κόκκινες γραμμές μας», είπε ο Ογάν. Τις ανακοινώσεις για τη στήριξή του θα την κάνει σε 1-2 μέρες, σύμφωνα με τα Μέσα στην Τουρκία.

Είπε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο μόνο εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συμφωνήσει να μην προσφέρει καμία παραχώρηση στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Πρόσθεσε ότι στόχος του ήταν να αφαιρέσει δύο κυρίως κουρδικά κόμματα από την «πολιτική εξίσωση» της Τουρκίας και να ενισχύσει τους Τούρκους εθνικιστές και κοσμικούς.

Από το Blogger.