Επιμένει στην άρνηση κυρώσεων προς τη Ρωσία ο Ερντογάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Επιμένει στην άρνηση κυρώσεων προς τη Ρωσία ο Ερντογάν

 

Epimenei stin arnisi kyroseon pros ti Rosia o Erntogan

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την «ειδική σχέση» της χώρας του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο CNN κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε την Παρασκευή.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», είπε ο Ερντογάν. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία».

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Τουρκίας για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία έπαιξε βασικό ρόλο βοηθώντας να ξεκλειδωθούν οι κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας που μπλοκαρίστηκαν από την εισβολή της Ρωσίας, «ήταν δυνατή λόγω της ειδικής σχέσης μας με τον πρόεδρο Πούτιν».

«Η Δύση δεν ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση. Χρειάζεστε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία, η οποία θα είχε περισσότερη τύχη», είπε.

Η εγγύτητα του ισχυρού Τούρκου ηγέτη με τον Πούτιν, παρά την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, έχει κάνει πολλούς δυτικούς ηγέτες και διπλωμάτες σκεπτικούς. 

Τα σχόλια έγιναν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο δεύτερος γύρος σε μια πολύ φορτισμένη και τεταμένη κούρσα που διεξήχθη στις 28 Μαΐου, επειδή ούτε ο Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισαν περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν τερμάτισε πρώτος με μικρή διαφορά και θέλει να προβάλλει την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη που απωθεί τη δυτική κυριαρχία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Κιλιτσντάρογλου, εν τω μεταξύ, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και φιλοξενεί 50 αμερικανικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές.

liberal.gr

Από το Blogger.