Κρίση στις σχέσεις Μεξικού-ΗΠΑ Πρόεδρος του Μεξικού: «Ο Τ.Μπάιντεν χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ομάδες για να με ανατρέψουν» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Κρίση στις σχέσεις Μεξικού-ΗΠΑ Πρόεδρος του Μεξικού: «Ο Τ.Μπάιντεν χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ομάδες για να με ανατρέψουν»

Krisi stis scheseis Mexikou-IPA Proedros tou Mexikou: «O T.Bainten

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό οδεύουν προς διάρρηξη καθώς ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν πως επιχειρεί για την ανατροπή του!

Συγκεκριμένα ο Ομπραδόρ έστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την οποία καταδικάζει «την παρεμβατικότητα των ΗΠΑ» τονίζοντας ιδιαιτέρως την χρηματοδότηση ομάδων «του χώρου της Δεξιάς που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση».

 

 

Πρόσφατα ο Ομπραδόρ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, αντιδρώντας σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

«Όπως το έχουν κακό συνήθειο, ανακατεύονται πάντα σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν», είχε πει ο Μεξικανός πρόεδρος.

 

«Υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στο Μεξικό παρά στις ΗΠΑ».

«Στο Μεξικό, γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θέτουν σε δοκιμασία την ανεξαρτησία των εκλογικών και δικαστικών θεσμών», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής, Μπράιαν Νίκολς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μεξικό διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης με βάση την οποία θα μειωθεί ο προϋπολογισμός και το προσωπικό του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE).

Η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2024.

Στην τότε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους «ανεξάρτητους» εκλογικούς θεσμούς.

 

Ο Ομπραδόρ δεν είναι αρεστός στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν καθώς από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την στρατιωτική επέμβαση προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις».

Έκτοτε ο Μεξικανός πρόεδρος έχει τεθεί στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ.

 

Από το Blogger.