Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ζήτησαν από κοινού σήμερα τον σεβασμό του «δικαίου» στο Πακιστάν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού 'Ιμραν Χαν, που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις στη χώρα.
«Ευχόμαστε απλά οτιδήποτε συμβαίνει στο Πακιστάν να σέβεται τον νόμο, το Σύνταγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, έχοντας δίπλα του τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι, στο τέλος των συνομιλιών τους.
«Θέλουμε να δούμε μια ειρηνική δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε να δούμε ότι τηρείται το δίκαιο στη χώρα", δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός επικαλούμενος τη "στενή και μακροχρόνια σχέση» της χώρας του με το Πακιστάν.
Οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε άλλο σχόλιο διευκρινίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για το θέμα αυτό.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν συνελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του ενώπιον του δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ για να απαντήσει σε κατηγορίες για διαφθορά.
Αυτό προκάλεσε σε διαδηλώσεις από τον βορρά μέχρι τον νότο της χώρας.
«Όπως το έχουμε πει κατά το παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού υποψηφίου ή υπέρ του ενός κόμματος έναντι του άλλου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη αυτή στο Πακιστάν, συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Ταραχές με αφορμή τη σύλληψη του
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στις ταραχές που ξέσπασαν σήμερα σε πολλές περιοχές του Πακιστάν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν τη στιγμή που έφτανε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, όπου θα δικαζόταν για διαφθορά.
Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο.
Οι αρχές σε τρεις από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν απαγόρευσαν όλες τις συγκεντρώσεις αφού υποστηρικτές του Χαν συγκρούστηκαν με την αστυνομία, απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις και εισέβαλαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λαχόρη και το Ραβαλπίντι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην πόλη Κουέτα, ανέφερε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Ζιαουλάχ Λανγκόβ.
Η πακιστανική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών διακόπτεται προσωρινά η κινητή τηλεφωνία. Το Netblocks, ένας οργανισμός που ασχολείται με θέματα κυβερνοασφάλειας και παρακολουθεί το διαδίκτυο, ανέφερε ότι τέθηκαν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Twitter, το Facebook και το YouTube.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ, ο Χαν συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Λογοδοσίας (NAB) αφού αγνόησε την προθεσμία που του είχε δοθεί για να παραδοθεί. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Χαν και η σύζυγός του έλαβαν, όταν εκείνος ήταν ακόμη πρωθυπουργός, μια έκταση γης αξίας 7 δισεκ. ρουπιών (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από έναν κτηματομεσίτη που κατηγορείται στη Βρετανία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης οι βρετανικές αρχές επέστρεψαν στο Πακιστάν 190 εκατ. στερλίνες (περίπου 250 εκατ. ευρώ) αλλά ο Χαν έδωσε τα χρήματα πίσω στον κτηματομεσίτη, αντί να τα κρατήσει στα κρατικά ταμεία, υποστήριξε.
Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Το τηλεοπτικό κανάλι GEO TV μετέδωσε ότι ο Χαν θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου αρμόδιου για υποθέσεις διαφθοράς.