CBO: Οι ΗΠΑ χορεύουν στα σαγόνια της χρεοκοπίας, υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης - Μόλις 3 εβδομάδες απομένουν από την «ημερομηνία X» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

CBO: Οι ΗΠΑ χορεύουν στα σαγόνια της χρεοκοπίας, υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης - Μόλις 3 εβδομάδες απομένουν από την «ημερομηνία X»

 

CBO: Οι ΗΠΑ χορεύουν στα σαγόνια της χρεοκοπίας, υπαρκτός

O κίνδυνος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εάν το όριο του ανώτατου χρέους παραμείνει αμετάβλητο, δήλωσε την Παρασκευή 12 Μαΐου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Αν μη τι άλλο, αυτή η πρόβλεψη ενισχύει την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος Joe Biden διαθέτουν μόλις λίγες εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα είτε αυξάνοντας το όριο ή εξαπολύοντας χρηματοπιστωτικούς σεισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακριβής πρόβλεψη για το πότε οι ΗΠΑ θα φτάσουν στη λεγόμενη «X-date» (ημερομηνία X), πότε δηλαδή θα χρεοπήσει το κράτος, δεν μπορεί να γίνει λόγω του χρόνου και του ποσού των εσόδων που εισπράττει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και των λογαριασμών που πρέπει να πληρώσει.
Εάν οι κρατικές εισπράξεις αποδειχθούν αρκετές για να συντηρήσουν τα κρατικά ταμεία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τότε είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην χρεοκοπήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ανέφερε το CBO.
Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός θα λάβει άλλη μια κεφαλαιακή ένεση από τις εκτιμώμενες πληρωμές φόρων δεύτερου τριμήνου, οι οποίες λήγουν στις 15 Ιουνίου, και από ένα «έκτακτο μέτρο», που θα δημοσιευτεί στο τέλος αυτού του μήνα.

Πότε λήγουν οι πληρωμές

Περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές ή παροχές για εν ενεργεία μέλη του στρατού, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Στρατού πρέπει να δοθούν την πρώτη ημέρα του μήνα, σύμφωνα με το CBO.
Οι πληρωμές τόκων γίνονται περίπου τη 15η ημέρα και την τελευταία ημέρα του μήνα.
Η πληρωμή του Μαΐου (στα μέσα του μήνα) ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη CBO.
Οι πληρωμές στο τέλος του μήνα κυμαίνονται από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως 16 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο εξάμηνο.
Εάν οι ΗΠΑ ξεμείνουν από μετρητά και έκτακτα μέτρα για να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις του, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ορισμένες πληρωμές ενδέχεται να καθυστερήσουν, μεταξύ άλλων οι μισθοί για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και εργολάβους, καθώς και για τον στρατό.
Πολλές άλλες κρατικές πληρωμές θα μπορούσαν να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για κουπόνια τροφίμων και ομοσπονδιακές χορηγήσεις σε πολιτείες και δήμους για Medicaid, αυτοκινητόδρομους, εκπαίδευση και άλλα προγράμματα.
Σημειώνεται πως οι πληρωμές στους αποδέκτες Κοινωνικής Ασφάλισης και οι παροχές που καλύπτονται από το Μέρος Α του Medicare χρηματοδοτούνται από καταπιστευματικά ταμεία.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει μετρητά (δάνειο) για να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές, αλλά οι εκταμιεύσεις μειώνουν τα κεφαλαιακά υπόλοιπα, τα οποία διατηρούνται υπό μορφή τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, ανέφερε η CBO.
Λόγω αυτής της μείωσης, οι πληρωμές έχουν μικρή καθαρή επίδραση στο συνολικό ποσό του χρέους που υπόκειται στο ανώτατο όριο δανεισμού, ανέφερε η υπηρεσία.
Τα καταπιστευματικά κεφάλαια των δικαιωμάτων ενδέχεται να επιτρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις πληρωμές εγκαίρως, δήλωσε ο Shai Akabas, διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο Bipartisan Policy Center.

X-Date

Η φράση "X-Date" μπορεί να θυμίζει στους αναγνώστες το τηλεοπτικό δράμα The X-Files ή τον υπερήρωα X-Men.
Στην πραγματικότητα αναφέρεται στην ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η έκδοση χρέους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πέρα από ένα ορισμένο ανώτατο όριο απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Το ύψος του ανεξόφλητου χρέους σήμερα βρίσκεται στο τρέχον ανώτατο όριο.
Και επιτρέπεται στο Υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει νέο χρέος αγοράζοντας το χρέος που λήγει, εφόσον δεν έχει παραβιαστεί το ανώτατο όριο.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αυξήσει το συνολικό ποσό του εκκρεμούς χρέους προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης για τα πάντα: από μαχητικά αεροσκάφη F-35 έως κουπόνια τροφίμων.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεπεράσει το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά μπόρεσε να έχει ορισμένες θετικές ταμειακές ροές (λόγω πληρωμών φόρων γύρω στις 15 Απριλίου) και ορισμένες άλλες πηγές εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των δασμών.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει επίσης ένα ταμείο «λάσπης» που ονομάζεται Exchange Stabilization Fund (που δημιουργήθηκε με τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν το 1933–34 όταν η FDR κατάσχεσε τον χρυσό και αύξησε την τιμή από 20,67 δολ. ανά ουγγιά, στα 35,00 δολ. ανά ουγγιά).
Ωστόσο, το Ταμείο Σταθεροποίησης Χρηματιστηρίου έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα για τη στήριξη του ασφαλιστικού ταμείου FDIC που έχει εξαντληθεί από τη διάσωση της Silicon Valley Bank.

Μόλις τρεις εβδομάδες...

Η κυβέρνηση μπορεί να γδέρνει τον πάτο του βαρελιού, αλλά η ουσία είναι ότι έρχεται η στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών πραγματικά θα σπάσει.
Αυτό είναι το X-Date. Και το X-Date θα μπορούσε να είναι η 1η Ιουνίου, μόλις τρεις εβδομάδες μακριά.
Η πηγή για αυτήν την ημερομηνία είναι η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen.
Φυσικά, η Yellen δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη.
Ίσως απλώς να προσπαθεί να τρομάξει τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς να δώσε ως αντάλλαγμα περικοπές δαπανών.
Η Yellen στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πολλά για τη δημοσιονομική πολιτική ή για μια σειρά από νόμιμες και προηγουμένως χρησιμοποιημένες τεχνικές για τη δημιουργία πρόσθετης δύναμης δαπανών για το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς να παραβιάζεται το ανώτατο όριο του χρέους, οπότε λέει αυτό που της λένε να πει.
Παρόλα αυτά, κάπου υπάρχει ένα X-Date.
Αυτή τη στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Λευκός Οίκος παίζουν ένα παιχνίδι δημοσιονομικού chicken game για να δουν ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.
Και μπορεί να το μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο όταν η αγορά ομολόγων και η οικονομία των ΗΠΑ πέσουν από τον γκρεμό – παρότι τα πάντα μπορεί να αποφευχθούν με ένα τηλεφώνημα προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα...

www.bankingnews.gr
Από το Blogger.