G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία

G7 kai i EE schediazoun na apagorefsoun tin epanenarxi ton promitheion

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση, που πρόκειται να λάβουν οι ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, θα πρέπει να εμποδίσει την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία.

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και η ΕΕ, στο πλαίσιο του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σκοπεύουν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σε διαδρομές μέσω των οποίων η Μόσχα είχε προηγουμένως μειώσει τις προμήθειες. Αυτό ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή , επικαλούμενοι προσχέδιο δήλωσης των ηγετών της G7.

Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση, την οποία πρόκειται να λάβουν οι ηγέτες της G-7 στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, θα πρέπει να αποτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία. Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας σε αυτούς τους προορισμούς ουσιαστικά διακόπηκαν το 2022. Οι κυρώσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν το βόρειο τμήμα του ρωσικού αγωγού Druzhba, ο οποίος προμηθεύει ενέργεια σε πολωνικά και γερμανικά διυλιστήρια, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης, η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουν να συνεχίσουν να μειώνουν τη χρήση των ρωσικών μεταφορέων ενέργειας, «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής του εκ νέου ανοίγματος προηγουμένως κλειστών διαδρομών», τουλάχιστον μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο δημοσίευμα ότι οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για «να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι δεν αλλάξουν γνώμη στο υποθετικό μέλλον». Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση θα είναι ως επί το πλείστον συμβολική και είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα τις προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να κάνουν μόνιμη μια γρήγορη και επώδυνη απομάκρυνση από δεκαετίες εξάρτησης από τους ρωσικούς φορείς ενέργειας».

Νωρίτερα , το Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΕ πρότεινε να επισημοποιηθεί η αναστολή των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς τη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες είχαν αρνηθεί προηγουμένως να το αγοράσουν σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, θα παραμείνουν σε ισχύ οι εξαιρέσεις που συνεπάγονται την προμήθεια πετρελαίου μέσω του νότιου τμήματος του αγωγού προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Στις 5 Μαΐου υποβλήθηκε στις χώρες της ΕΕ για έγκριση το επικείμενο 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Από το Blogger.