Spectator: Απέτυχε παταγωδώς ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας – Η Δύση θα κάνει «πολύ μεγάλο λάθος», εάν τον συνεχίσει - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Spectator: Απέτυχε παταγωδώς ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας – Η Δύση θα κάνει «πολύ μεγάλο λάθος», εάν τον συνεχίσει

Spectator: Apetyche patagodos o oikonomikos polemos kata tis Rosias

 Οι δυτικές χώρες απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους με τον οικονομικό πόλεμο που εξαπέλυσαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο τoυ βρετανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Spectator.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Δύση αντιλήφθηκε γρήγορα ότι άλλες χώρες δεν ήταν έτοιμες να σταματήσουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία, η οποία ανακατεύθυνε γρήγορα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα και την Ινδία.
Οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση έχουν ξεπεραστεί με παράλληλες εισαγωγές.
Έτσι η ευρωπαϊκή οικονομία ήλθε γρήγορα αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ξαφνικής απόρριψης της ρωσικής ενέργειας.
Το Spectator επισημαίνει ότι η ρωσική οικονομία επλήγη επίσης αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο ήλπιζαν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Λάθος υπολογισμοί - Η ρωσική οικονομία δεν καταστράφηκε

«Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο των κυρώσεων με μια υπερβολική αίσθηση της επιρροής της σε όλο τον κόσμο.
Όπως έχουμε ανακαλύψει, οι μη δυτικές χώρες δεν έχουν τη βούληση να επιβάλουν κυρώσεις είτε στη Ρωσία είτε σε Ρώσους ολιγάρχες.
Τα αποτελέσματα του λανθασμένου υπολογισμού είναι εκεί για να το δουν όλοι.
Η ρωσική οικονομία δεν έχει καταστραφεί, απλώς αναδιαμορφώθηκε, επαναπροσανατολίστηκε ώστε να κοιτάζει προς τα ανατολικά και προς τα νότια και όχι προς τα δυτικά», αναφέρει το άρθρο.
Οι συγγραφείς του άρθρου παραδέχονται ότι από μόνο του, το σχέδιο κήρυξης του πολέμου των κυρώσεων στη Ρωσία «δεν ήταν απαραιτήτως λάθος», αλλά επισημαίνουν ότι η Δύση «κάνει πολύ λάθος» εάν συνεχίσει να πιστεύει ότι στο μέλλον «μπορεί να πολεμήσει καθαρά με οικονομικά μέσα, χωρίς βόμβες και σφαίρες».

Εισαγωγές μέσω τρίτων

Ακόμη χειρότερα μέρος του ρωσικού πετρελαίου που εξήχθη στην Ινδία φαίνεται να έχει διοχετευτεί πίσω στην Ευρώπη, με αύξηση του αριθμού των πλοίων που παίρνουν διυλισμένο πετρέλαιο από την Ινδία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγχυση και προς την άλλη κατεύθυνση.
Μια έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Bild αποκάλυψε μια ανησυχητική αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Οι εισαγωγές γερμανικών μηχανοκίνητων οχημάτων στο Καζακστάν, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 507% μεταξύ 2021 και 2022 και στην Αρμενία κατά 761%.
Οι εξαγωγές χημικών προϊόντων στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 110% και στο Καζακστάν κατά 129%.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικού και υπολογιστικού εξοπλισμού στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 343%.
Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα αγαθά μόλις φτάσουν σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν είναι εύκολο να καθοριστεί, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι καταλήγουν στη Ρωσία ως εκτρεπόμενες εμπορικές ροές.
Και ακόμη κι αν τέτοια εμπορεύματα δεν επανεξάγονται επίσημα, πολλοί Ρώσοι πολίτες διατηρούν πρόσβαση χωρίς βίζα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να μεταφέρουν αγαθά πέρα από τα σύνορα.
«Η Δύση είχε μια πολιτική να προσπαθεί να βάλει στο στόχαστρο τους πλούσιους Ρώσους με οικονομικές κυρώσεις.
Αλλά κατά ειρωνικό τρόπο είναι οι άνθρωποι που μπορούν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση στα δυτικά αγαθά μέσω του εκτρεπόμενου εμπορίου.

Άστοχες προβλέψεις

Είναι αυτοί που έχουν διπλά διαβατήρια. αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να ψωνίσουν τα πολυτελή τους είδη.
Εκτός από ένα χονδρικό παγκόσμιο μποϊκοτάζ κατά της Ρωσίας, είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε τα δυτικά προϊόντα να φτάσουν στα χέρια των πλούσιων Ρώσων. Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο των κυρώσεων με μια υπερβολική αίσθηση της δικής της επιρροής σε όλο τον κόσμο.
Όπως έχουμε ανακαλύψει, οι μη δυτικές χώρες δεν έχουν τη βούληση να επιβάλουν κυρώσεις είτε στη Ρωσία είτε σε Ρώσους ολιγάρχες.
Τα αποτελέσματα του λανθασμένου υπολογισμού είναι εκεί για να τα δουν όλοι.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% το 2022 και κατά 2,3% επιπλέον φέτος.
Όπως αποδείχθηκε, το ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 2,1% πέρυσι και φέτος το ΔΝΤ προβλέπει μια μικρή άνοδο 0,7%.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγε πολύ πιο άσχημα από ό,τι ορισμένοι φαντάζονταν», επισημαίνει το Spectator.
«Ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός επέτρεψε στην Ουκρανία να διεξαγάγει μια μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, την οποία μπορεί να κερδίσει - και σίγουρα για να αποφύγει την προσάρτηση από τον Putin.
Όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, ωστόσο, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε», καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

Ξανακτίζει τα συναλλαγματικά αποθέματα

Από τον Μάιο εξάλλου, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει ξανά να αγοράζει ξένο νόμισμα για τα αποθέματά της.
Ο προϋπολογισμός της χώρας έχει σταθεροποιηθεί χάρη στην αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.
Η αύξηση των εσόδων από την πώληση ενεργειακών προϊόντων βρίσκεται ήδη κοντά στο στόχο.
Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πουλά αποθεματικά σε κινεζικό γιουάν για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις κατέρρευσαν κατά 50% σε σύγκριση με την αρχή του έτους.
Από τον Μάιο είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι αγορές, σημειώνει το Bloomberg.
Τέτοιες αγορές ενδέχεται να είναι σχετικά μικρές στην αρχή - ισοδύναμο περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε γιουάν.
Προς το παρόν, η Ρωσία αναπληρώνει το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας μόνο αγοράζοντας κινεζικό νόμισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας της Ρωσίας κατήργησε το δολάριο πέρυσι και σκοπεύει να κάνει το ίδιο με το ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Alexander Isakov, η απόφαση να ξαναρχίσει να αγοράζει ξένο νόμισμα θα αποδείξει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την εισροή πετροδολαρίων ενόψει των κυρώσεων.
«Αυτό θα δείξει ότι η Ρωσία αυξάνει τα συναλλαγματικά αποθέματά της αντί να τα καταναλώνει», είπε στο Bloomberg.

Οι κυρώσεις

Οι δυτικές χώρες έχουν θέσει πλαφόν στις τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, βενζίνης, καυσίμου diesel και μαζουτ.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Τον Απρίλιο, υπερέβησαν τον συνολικό όγκο των προμηθειών πετρελαίου στη χώρα αυτή από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος των προϊόντων από ινδικά διυλιστήρια πηγαίνει στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η μέση τιμή του πετρελαίου Ουραλίων, του κυρίου ενεργειακού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας, αυξήθηκε κατά 22,5% τον Απρίλιο στα 58,63 δολάρια το βαρέλι, αλλά μειώθηκε κατά 1,2 φορές και σε ετήσια βάση.
«Η μέση τιμή του πετρελαίου Ουραλίων τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε σε 58,63 δολάρια ανά βαρέλι, που ήταν 1,2 φορές χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2022 (70,52 δολάρια το βαρέλι)», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση
Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει τα αποθέματά της αντί να τα καταναλώσει. Θα υποθέσει κανείς ότι δεν είναι αυτός ο στόχος που ήθελε να πετύχει η Δύση με τις κυρώσεις της.

Russia's War in Ukraine Latest News Updates: May 2, 2023 - Bloomberg
CNY, RUB, USD: Russia Mulls Buying $70 Billion in Yuan, 'Friendly'  Currencies - Bloomberg

Η πλημμύρα από ρουπίες

Τη ίδια ώρα, η Ρωσία έχει συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ρουπίες στις τράπεζες της Ινδίας τις οποίες όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αναφερόμενος στο διογκούμενο εμπορικό πλεόνασμα με την χώρα της Νότιας Ασία.
«Αυτό είναι πρόβλημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το χρήμα.
Όμως για να γίνει αυτό, αυτές οι ρουπίες θα πρέπει να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα και αυτό ακριβώς συζητείται τώρα», ανέφερε ο Lavrov, σύμφωνα με δημπσίευμα του Tass..

To διμερές εμπόριο

Οι συνολικές εξαγωγές της Ινδίας προς την Ρωσία συρρικνώθηκαν 11,6% στα 2,8 δισ.δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους 2022-2023, ενώ οι εισαγωγές πενταπλασιάστηκαν στα 41,56 δισ.δολάιρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η αύξηση λαμβάνει χώρα καθώς τα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού στη διάρκεια του 2022.
Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία έφθασαν το ρεκόρ των 1,68 εκατ.βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο, έξι φορές υψηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa.
Αρχικά το Κρεμλίνο είχε ενθαρρύνει την Ινδία να κάνει το εμπόριο με το εθνικό της νόμισμα και το ρούβλι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ρωσικές τράπεζες και την απαγόρευση να χρησιμοποιούν το σύστημα SWIFT.
Όμως, η μεταβλητότητα που παρουσίασε το ρούβλι μετά τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου για τις εισαγωγές πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι η Ινδία αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ να διακόψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Παγωμένα κεφάλαια»

Η ανισορροπία στο εμπόριο με την Ρωσία σημαίνει ότι τα κεφάλαια που κρατώνται «παγωμένα» μπορεί να φθάσουν σε πολλά δισεκατομμύρια, αναφέρει ο Alexander Knombel διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το ιστορικά υψηλό εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας, το οποίο περιορίζει κατά πολύ τη δυνατότητά της για εκκαθάριση συναλλαγών με τρίτες χώρες».
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και αμυντικού εξοπλισμού γενικότερα της Ινδίας, παρότι οι αμυντικές της προμήθειες έχουν παραμείνει στάσιμες λόγω έλλειψης μηχανισμού πληρωμών που δεν παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι πληρωμές της Ινδίας για όπλα που ξεπερνούν την αξία των 2 δισ. δολαρίων παραμένουν στάσιμες για ένα χρόνο καθώς το Νέο Δελχί δεν κατάφερε να διευθετήσει το λογαριασμό σε δολάρια εν μέσω ανησυχιών να μην της επιβληθούν δευτερογενείς κυρώσεις, τη στιγμή που η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί ρουπίες.



spectator.JPG
www.bankingnews.gr
Από το Blogger.