Η αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αλλάζει όλο το σκηνικό, διαμορφώνοντας νέο κλίμα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Η αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αλλάζει όλο το σκηνικό, διαμορφώνοντας νέο κλίμα

I apochorisi tou Moucharem Intze apo tis proedrikes ekloges tis Tourkias

 Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης  Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα.

Σύμφωνα με το Politico, η αποχώρηση του Ιντζέ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρίσκεται απέναντι στον Ερντογάν και μάλιστα, θα μπορούσε να του επιτρέψει να διεκδικήσει την απόλυτη νίκη από τον πρώτο γύρο.

«Αποσύρομαι από τον αγώνα. Το κάνω αυτό για την πατρίδα μου», είπε ο Ιντζέ σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα την Πέμπτη, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι άρχιζε έρευνα μετά από ένα ροζ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρεται να εμφανίζει τον Ιντζέ.

Ο ίδος από την πλευρά του, αρνήθηκε την αυθεντικότητα του βίντεο, λέγοντας ότι ήταν «ψεύτικο» και ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας «συνωμοσίας».

Τι... προσφέρει στον Κιλιτσντάρογλου

Ο Ιντζέ, ο οποίος αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει ποσοστό 2% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, αποσπά τις ψήφους από τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από έναν εξακομματικό συνασπισμό που ενώνει κόμματα από αριστερά και δεξιά του Ερντογάν.

«Η αποχώρησή του από την κούρσα θα μπορούσε να επιτρέψει στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται στη δημοσκόπηση με ποσοστό 49%, να κερδίσει τον εκλογικό αγώνα στον πρώτο γύρο», αναφέρει το Politico.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος τον ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 46%, αντιμετωπίζει τη σκληρότερη μάχη επανεκλογής του στην 20ετή διακυβέρνησή του την Κυριακή, καθώς η Τουρκία παλεύει με διψήφιο νούμερο στον πληθωρισμό», προσθέτει το δημοσίευμα του Politico.

Τι συνέβη το 2018

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 50% στον πρώτο γύρο, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ερντογάν νίκησε τον Ιντζέ, ο οποίος τότε ήταν υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας 52,6 % των ψήφων.

Ο Ιντζέ μπήκε στη φετινή εκλογική κούρσα την τελευταία στιγμή με το νέο «Κόμμα για την Πατρίδα», το οποίο δημιούργησε το 2021 μετά από διαμάχη με τον επικεφαλής του CHP Κιλιντσάρογλου.

Από το Blogger.