ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο για την παράταση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο για την παράταση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

 

OIE: Rosiko veto gia tin paratasi stin parochi anthropistikis voitheias sti Syria

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε σήμερα να παρατείνει τον διασυνοριακό μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλείσει μια δίοδος ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια κατοίκους στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούσαν εδώ και μέρες να βρουν μια συμβιβαστική λύση για να συνεχιστεί η λειτουργία αυτού του μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει να μεταφέρονται από την Τουρκία –χωρίς την έγκριση της Δαμασκού– τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας. Επειδή οι ανάγκες των κατοίκων έγιναν επιτακτικές μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούσαν να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους στον μηχανισμό ώστε να οργανωθεί καλύτερα η αποστολή της βοήθειας.

Η αρχική πρόταση ψηφίσματος, που συντάχθηκε από την Ελβετία και τη Βραζιλία, έκανε λόγο για παράταση 12 μηνών, όμως λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας, που επέμενε να δοθεί παράταση μόνο 6 μηνών, υποβλήθηκε μια «συμβιβαστική» μέση λύση: παράταση 9 μηνών. Η Ρωσία ωστόσο έθεσε βέτο και σε αυτήν την πρόταση, η οποία έτσι απορρίφθηκε μολονότι υπερψηφίστηκε από τα άλλα 13 μέλη του ΣΑ. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.

Το ΣΑ απέρριψε επίσης, με 2 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 10 αποχές, την πρόταση της Ρωσίας για παράταση έξι μηνών, επειδή περιείχε ως όρο τη «μη εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων», δηλαδή των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Συρία.

«Είναι μια θλιβερή στιγμή για το Συμβούλιο και όχι μόνο για μια χώρα», σχολίασε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ μετά το ρωσικό βέτο. «Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επέτρεπε να βγουν οι δύσκολοι μήνες του χειμώνα», είπε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Ελβετίας Πασκάλ Μπερισβίλ, δηλώνοντας «πολύ απογοητευμένη». 
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τη Δύση για «προκλήσεις ώστε να ωθήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της», υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός «δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τα συμφέροντα του συριακού λαού». 

«Απογοητευμένος» δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να καταβάλουν εκ νέου προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας. Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς, διευκρίνισε ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη φροντίσει να αποθηκεύσει είδη πρώτης ανάγκης εντός του συριακού εδάφους, για την περίπτωση που διακοπεί η εισαγωγή μέσω Τουρκίας.

Από το Blogger.