Ο άνθρωπος που έβαλε τον Πούτιν στο Κρεμλίνο-Η μυστική διαδοχή στην προεδρία (pics)  - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ο άνθρωπος που έβαλε τον Πούτιν στο Κρεμλίνο-Η μυστική διαδοχή στην προεδρία (pics) 

Πριν από 20 χρόνια ο πρώην πράκτορας των τότε ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (KGB), Βλαντίμιρ Πούτιν επελέγη από τον τότε Ρώσο πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν να αναλάβει τα ηνία της Ρωσίας.

Ο άνθρωπος-κλειδί στην επιλογή του Πούτιν ήταν ο Βαλεντίν Γιουμασέφ, που του άνοιξε τις πόρτες του Κρεμλίνου. Ο πρώην δημοσιογράφος που έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος στο Κρεμλίνο μίλησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC για την ιστορία της ανόδου του Πούτιν στο υψηλότερο αξίωμα της Ρωσίας.

Ο Γιουμασέφ ήταν ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Γέλτσιν. Μάλιστα παντρεύτηκε και την κόρη του Γέλτσιν, Τατιάνα. Το 1997 όταν ήταν επιτελάρχης του Γιέλτσιν έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο.

Ο αρχικός επιτελάρχης του Γέλτσιν μετά την έξοδο του από το Κρεμλίνο πρότεινε στον Γιουμάσεφ έναν νέο και δυνατό μάνατζερ που θα γινόταν καλός βοηθός του. «Με σύστησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. Παρατήρησα αμέσως την φανταστική δουλειά του Πούτιν. Ήταν εξαιρετικός στην δημιουργία ιδεών, στην ανάλυση και την επιχειρηματολογία υπέρ της θέσης του», παραδέχθηκε ο Γιουμάσεφ.

Στη συνέχεια αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Γέλτσιν όταν σκέφτονταν για τον διάδοχο του στο Κρεμλίνο και πως έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Πούτιν. «Ο Γέλτσιν είχε αρκετούς υποψήφιους στο μυαλό του, όπως τον Μπόρις Νεμτσόφ, τον Σεργκέι Στεπάσιν και τον Νικολάι Αξενένκο. Ο Γέλτσιν και εγώ μιλούσαμε πολύ για τους πιθανούς διαδόχους. Σε κάποια στιγμή συζητήσαμε και για τον Πούτιν», είπε ο τότε επιτελάρχης του Κρεμλίνου.


Και συνέχισε: «Ο Γέλτσιν με ρώτησε: Τι πιστεύεις για τον Πούτιν; Απάντησα: Νομίζω ότι είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον λάβεις υπόψη. Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που κάνει την δουλειά του ότι είναι έτοιμος για πιο δύσκολες εργασίες».

Στην ερώτηση αν το παρελθόν του Πούτιν στην KGB επέδρασε αρνητικά στην επιλογή του ο Γιουμάσεφ απάντησε: «Πολλοί πράκτορες της KGB σαν τον Πούτιν είχαν φύγει από την υπηρεσία, καθώς κατανοούσαν ότι δυσφημίζεται. Το γεγονός ότι ήταν πρώην πράκτορας της KGB δεν σήμαινε τίποτα. Ο Πούτιν είχε αποδειχθεί ένας φιλελεύθερος και δημοκράτης, ο οποίος ήθελε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς».

Η μυστική διαδοχή


Τον Αύγουστο του 1999 ο Μπόρις Γέλτσιν διόρισε τον Πούτιν στην θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, γεγονός που έδωσε το μήνυμα ότι ο Γέλτσιν τον προετοιμάζει για το πόστο του Κρεμλίνου. Αν και η θητεία του έληγε έναν χρόνο μετά τον Δεκέμβριο του 1999 εξέπληξε τους πάντες όταν αποφάσισε να φύγει νωρίτερα. «Τρεις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά ο Γέλτσιν κάλεσε τον Πούτιν στην εξοχική κατοικία του. Ζήτησε σε εμένα και τον νέο επιτελάρχη του, τον Αλεξάντερ Βολόσιν να είμαστε παρόντες. Είπε στον Πούτιν ότι δεν θα περίμενε μέχρι τον Ιούλιο αλλά θα παραιτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Μόνο μία μικρή ομάδα ανθρώπων γνώριζε: εγώ, ο Βολόσιν, ο Πούτιν και η κόρη του Γέλτσιν, Τατιάνα. Ο Γέλτσιν δεν το είπε ούτε καν στη σύζυγο του», είπε ο Γιουμάσεφ.


Μύθος η λεγόμενη «οικογένεια» του Γέλτσιν

Ο πολύ στενός κύκλος των συνεργατών του Γέλτσιν είχε λάβει το παρατσούκλι «η οικογένεια» αλλά Γιουμάσεφ επιμένει ότι ήταν απλά ένας μύθος. Αν σήμερα έχει μετανιώσει που βοήθησε τον Πούτιν να φτάσει στην προεδρία της Ρωσίας ο Γιουμάσεφ ανέφερε: «Δεν έχω μετανιώσει. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι ακόμη εμπιστεύονται τον Πούτιν».

Ωστόσο, κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990 ο Μπόρις Γέλτσιν που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας εμπιστευόταν ένα πολύ στενό κύκλο συγγενών, φίλων και επιχειρηματιών.

«Η συνοδεία του Πούτιν δεν έχει τέτοια επιρροή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ο Πούτιν είναι κοντά: οι φίλοι από την παιδική ηλικία του, όπως τα αδέρφια Ρότενμπεργκ και αυτοί που υπηρέτησαν στην σοβιετική KGB. Αλλά δεν υπερεκτιμά την αφοσίωση τους. Ο Γέλτσιν εμπιστευόταν μέλη της οικογένειας του. Ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται κανέναν», είπε στο BBC ο πολιτικός επιστήμονας, Βάλερι Σολοβέι.

Από το Blogger.