Σύνοδος Κορυφής φιάσκο: Σχεδίαζαν 2,2 τρισ. προχωρούν με 540 δισ. – Ήθελαν επιχορηγήσεις… προσφέρουν δανεισμό – Εκτός τα corona bond - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής φιάσκο: Σχεδίαζαν 2,2 τρισ. προχωρούν με 540 δισ. – Ήθελαν επιχορηγήσεις… προσφέρουν δανεισμό – Εκτός τα corona bond

Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε  μια ακόμη ευρωπαϊκή μετριότητα…. στα όρια του φιάσκο
 Στα γνώριμα μονοπάτια κινήθηκε η Ευρώπη στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Απριλίου καθώς ενώ η πρόκληση του κορωνοιού  είναι τεράστια η Γερμανία… δια της ουδετερότητας της καθόρισε εκ νέου τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.
H Σύνοδος Κορυφής ήταν φιάσκο για τους εξής 4 λόγους
1)Δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης του Νέου Ταμείου Ανάκαμψης πέραν από γενικόλες αναφορές
2)Δεν υπήρξε συμφωνία στο αίτημα ορισμένων χωρών να δοθούν τα κεφάλαια με την μορφή επιχορηγήσεων, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.
3)Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το ύψος των κεφαλαίων πέραν από γενικόλες προσεγγίσεις, το μόνο που υπάρχει είναι τα 540 δισεκ. ευρώ
4)Το corona bond απορρίφθηκε οριστικά
 

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής;
Τα κράτη Ιταλία και Ισπανία ζητούσαν 2,2 τρισεκ ενίσχυση ή σε ένα εύρος 1,5 τρισεκ. με 2,2 τρισεκ.
Συμφωνήθηκε να δοθούν αρχικά τα 540 δισεκ. ευρώ αρχής γενομένης από αρχές Ιουνίου 2020 και τα υπόλοιπα θα επαναξιολογηθούν.
Δεν έκλεισε το παράθυρο για ενίσχυση των κονδυλίων στο 1,5 τρισεκ. αλλά αυτό θα εξεταστεί… εν καιρώ.-Προτάθηκε να συσταθεί Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Ενώ όλοι συμφώνησαν δεν καθορίστηκε το ακριβές πλαίσιο, ούτε εξετάστηκαν τρόποι για την χρηματοδότηση του.
Και η Γερμανία ήταν θετική στην σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά στην πράξη δεν συμφωνήθηκε ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα.
Στις 6 Μαίου 2020 θα επανέλθουν.
-Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν τα κεφάλαια να δοθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων και όχι υπό την μορφή δανείων για να μην αυξηθεί το χρέος.
Στην πρόταση αυτή διαφώνησαν 4 χώρες η Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία.
Η Γερμανία δεν πήρε θέση.
Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Γερμανία δεν ήθελε να φανεί ο κακός… χρησιμοποίησε τις άλλες χώρες να εναντιωθούν στην ιδέα των επιχορηγήσεων.
Η Ιταλία πάντως έκανε ένα βήμα πίσω και αποδέχθηκε μέρος των κεφαλαίων να έχει την μορφή δανείων.
Η Γερμανία όπως διατυπώνεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ξεκάθαρη κεφάλαια δίδονται υπό την μορφή δανείων.
-Το Eurogroup στις 18 Μαΐου θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα υποβάλλει προτάσεις για την αξιοποίηση των 540 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και το Ταμείο Ανάκαμψης…
Ωστόσο είναι σοβαρός ο κίνδυνος όπως και τα corona bond έτσι και το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγηθούν στις καλένδες.
Όταν οι ευρωπαίοι δεν θέλουν κάτι να υλοποιήσουν επιλέγουν… την γνώριμη τακτική τους που είναι χρονοκαθυστέρηση.
Συμπέρασμα
Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε μια ακόμη ευρωπαϊκή μετριότητα.
Συμφώνησαν στα λίγα, άφησαν ανοικτά πολλά ζητήματα και στην πράξη αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι 540 εκατ υπό την μορφή δανείων και θα εξεταστεί εάν θα δοθούν κάποια κεφάλαια με την μορφή επιχορήγησης.
Δυνητικά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 τρισεκ. αλλά μεταξύ της εκτίμησης και της συμφωνίας η Ευρώπη απέχει…
Σοβαρή Υποσημείωση
Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πριν την Σύνοδο Κορυφής ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα φθάσει στο 15%, ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ υψηλότερο και από τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Η εκτίμηση της Lagarde αποσκοπούσε είτε στο να προειδοποιήσει για τις χειρότερες ημέρες, είτε για να τρομοκρατήσει ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν σημαντικά μέτρα.
Η τρομοκρατία της Lagarde της ΕΚΤ… δεν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες.
www.bankingenws.gr
Από το Blogger.