Λιβύη: Αρνούνται οι πολιτοφυλακές να διαλυθούν - Εμπόδιο για την διατήρηση της εκεχειρίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Λιβύη: Αρνούνται οι πολιτοφυλακές να διαλυθούν - Εμπόδιο για την διατήρηση της εκεχειρίας


 Προβλέψεις για έντονες συγκρούσεις τις επόμενες ημέρες

O OHE και το Συμβούλιο Ασφαλείας του, έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε εκείνα τα μέρη που παρεμποδίζουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις αντιπροσωπείες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με έδρα την Ανατολή και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη.

Παρά όμως την παραπάνω προειδοποίηση, ενημερωμένες πηγές στην πρωτεύουσα Τρίπολη αποκάλυψαν ότι η κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να σκοντάψει λόγω της άρνησης διάλυσης των πολιτοφυλάκων, που είναι πιστές στην GNA.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας οι ίδιες πηγές δήλωσαν, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) της GNA Fathi Bashagha είχε εκπονήσει σχέδιο, για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλάκων και άλλων ένοπλων φατριών που είναι πιστοί στην κυβέρνηση.

Αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με άρνηση από τους ηγέτες των φατριών, οι οποίοι απέρριψαν τον τίτλο του πολιτοφύλακα που τους απέδωσε ο ΥΠΕΣ, Fathi Bashagha, παρόλο που ο τελευταίος απολαμβάνει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Οι πηγές προέβλεψαν μάλιστα ότι οι συγκρούσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των πολιτοφυλάκων και της GNA.

Ο ΥΠΕΣ, Fathi Bashagha, προσπάθησε να αναδιαρθρώσει την πολιτοφυλακή συγχωνεύοντάς την με ορισμένες μονάδες ασφαλείας.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η πίστη των πολιτοφυλακών κατανέμεται μεταξύ εκείνων που συμμαχούν με τον ΥΠΕΣ και άλλων που υποστηρίζουν τον ΥΠΑΜ Σαλά αλ-Ναμούρο.

Και οι δύο αξιωματούχοι προσπάθησαν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς  δεσμούς  τους με την Τουρκία.

Ο Bashagha, είπε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της Γενεύης ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, χαρακτηρίζοντάς την ως «εύθραυστη», τονίζοντας ότι η επιτυχία του εξαρτάται από τις ξένες χώρες που υποστήριζαν τον LNA.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικύρωσε την Τρίτη την κατάπαυση του πυρός, καλώντας το LNA και το GNA να «εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία», ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές "να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα στην επίτευξη πολιτικής λύσης" όταν συναντηθούν για να συζητήσουν περαιτέρω το ζήτημα στις 9 Νοεμβρίου στην Τυνησία.

Ανέφερε επίσης την ανάγκη για χώρες και κόμματα να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και να τερματίσουν οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.



Από το Blogger.