«Γυαλιά - καρφιά» το Παρίσι - Νέες μαζικές διαδηλώσεις - Μολότοφ και συλλήψεις (βίντεο) - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

«Γυαλιά - καρφιά» το Παρίσι - Νέες μαζικές διαδηλώσεις - Μολότοφ και συλλήψεις (βίντεο)


Δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά «κίτρινα γιλέκα», διαδήλωναν ειρηνικά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια.

Συνολικά, περί τις 100 συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες να διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση, την επομένη της παρέμβασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.

Στο Παρίσι, η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, υπό τον φόβο επεισοδίων όπως το περασμένο Σάββατο, όπου η κινητοποίηση σηματοδοτήθηκε από βίαιες συγκρούσεις.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μια συγκέντρωση συνδικαλιστικών ενώσεων κατά της επισφάλειας, η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να αποτελέσει παράλληλα διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για την ασφάλεια, που κινητοποιούν εδώ και εβδομάδες τους προασπιστές των ελευθεριών.

Κάτω από ένα πανό που ζητά «την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια», ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ εκτιμά, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχει ταύτιση των διαφορετικών σκοπών της διαδήλωσης:

«Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο», αναφέροντας τις «καταχρήσεις των εργοδοτών» και τα «κοινωνικά προγράμματα» που καταλύονται».Οι "χούλιγκαν καταστρέφουν τη Δημοκρατία", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά του νόμου για την Καθολική Ασφάλεια που σημαδεύτηκε από σκηνές βανδαλισμού.

"Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας και τους χωροφύλακες μας, για άλλη μια φορά πολύ βίαια ανέλαβαν καθήκοντα", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter όταν η διαδήλωση άρχιζε να διαλύεται στο κέντρο του Παρισιού.

Συνολικά, 52.350 διαδηλωτές μετείχαν σε περίπου 90 συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν στη Γαλλία κατά του νόμου αυτού, από τους οποίους οι 5.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπήρξαν "64 συλλήψεις (σ.σ. σε όλη τη Γαλλία)", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι 8 μέλη των δυνάμεων της τάξης.

 

Από το Blogger.