Πανελλήνιες - μείωση ύλης κατά 25% - Νέο σύστημα εισαγωγής και συμπλήρωσης μηχανογραφικού


Οι φετινές πανελλαδικές θα γίνουν γίνουν με σημαντικές αλλαγές στο τρόπο εισαγωγής και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων,γεγονός που έχει προβληματίσει τους μαθητές της Γ΄λυκείου

Με μειωμένη ύλη θα πάνε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου, αλλά και με νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση της ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021, καθώς λόγω της πανδημίας δεν γίνονται δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία.

Ολοι οι υποψήφιοι (φετινοί και παλαιότερων ετών) θα εξεταστούν στην φετινή ύλη με τις περικοπές που ανακοινώθηκαν. Η υπουργός κ. Κεραμέως, αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση. Η περικοπή της ύλης για φέτος είναι το ευχάριστο νέο για τους περίπου 100.000 υποψήφιους οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές αλλά το νέο σύστημα εισαγωγής ήδη έχει προβληματίσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς καθώς ανακοινώθηκε εν μέσω πανδημίας και χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικές αλλαγές.

Οι δύο βασικές αλλαγές (οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές επίσημα, ούτε έχουν νομοθετηθεί) αφορούν στη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα η οποία θα διαμορφώνεται α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από ένα συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μ.ο των υποψηφίων. Το ποσοστό αυτό θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού που θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα δηλώνουν έναν περιορισμένο αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο. Στη δεύτερη φάση ανακοινώνονται οι «επιτυχόντες» και όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση. Οι δυο αυτές αλλαγές μαζί με το “ψαλίδισμα” που θα έρθει σε πανεπιστημιακά τμήματα θα επιφέρουν και μείωση στον αριθμό των εισακτέων για φέτος και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Αγνωστο πότε θα ανοίξουν τα Λύκεια

Στο μεταξύ σήμερα άρχισε τηλεκπαίδευση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ετσι για την ώρα το υπουργείο Παιδείας αναγκαστικά θα δώσει όλο το βάρος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου αρχικά μειώνοντας την εξεταστέα ύλη και στη συνέχεια δίνοντας προτεραιότητα στην επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, καθώς τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές. Σε κάθε περίπτωση πάντως το άνοιγμα όλων των σχολείων της δευτεροβάθμιας (γυμνασίων και λυκείων) αυτή τη στιγμή αποτελεί τον “πονοκέφαλο” των κρατικών υπηρεσιών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Οπως τόνισε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, “περί τα μέσα του μήνα (15 – 20) Ιανουαρίου, που θα μπορούμε να δούμε τα δεδομένα θα αποφασίσουμε και για τις υπόλοιπες βαθμίδες του σχολείου.Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, είναι μέσα στα σενάρια. Οσοι δεν ανήκουν στη λίστα των σοβαρών νοσημάτων πρέπει να πάνε στο σχολείο, στη δουλειά τους, πάντοτε με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης”.

200 ευρώ για αγορά τάμπλετ, λάπτοπ

Με δεδομένο πάντως ότι η τηλεκπαίδευση στα σχολεία ήρθε και θα…μείνει το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, μέσω της νέας υφυπουργού Ζέτας Μακρή ότι ξεκινά και η διαδικασία χορήγησης voucher 200 ευρώ σε 560.000 νέους, μαθητές και φοιτητές, προκειμένου να αγοράσουν λάπτοπ και τάμπλετ. Δικαιούχοι θα είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ Πρόκειται για νέο πρόγραμμα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο εξασφαλίζεται επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά του εν λόγω εξοπλισμού. Οι δικαιούχοι για voucher 200 για laptop. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες, 9(που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Παραδείγματα δικαιούχων

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500€ ευρώ
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€ ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000€ ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500€ ευρώ

Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορoνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr , ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού για σήμερα.Στην πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα. Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ανοικτά σχολεία και στο Δήμο Σητείας

«Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου μαζί με το υπουργείο Υγείας. Αποφασίσαμε για όλη την επικράτεια. Με εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου αν θα ανοίξει ή θα κλείσει το σχολείο», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή αναφερόμενη στην απόφαση του δημάρχου Σητείας Κρήτης να μην ανοίξουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις 11 του μήνα. Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Ζερβάκης δήλωσε οτι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εκδόθηκε πριν την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. «Θεωρήσαμε καλό και αυτονόητο να μη λειτουργήσουν τα σχολεία για λόγους υγείας. Ομως αφού βγήκε μια απόφαση, την ευθύνη της οποίας έχει η κυβέρνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Υπερισχύει η απόφαση της κυβέρνησης», δήλωσε ο δήμαρχος.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια