Απάντηση Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Η συμφωνία για τους S-400 είναι τελειωμένη

Απάντηση Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Η συμφωνία για τους S-400 είναι τελειωμένη

Παραμένει η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Ρωσία, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία και δεν συζητά από το θέμα.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από την Τουρκία να απορρίψει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των γυναικών, ανακοίνωσε αμερικανός εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διατύπωσε το αίτημα αυτό και γνωστοποίησε τις ανησυχίες του στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνομιλία που είχαν στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Νεντ Πράις.

Ο Τσαβουύσογλου δήλωσε, από την πλευρά του, πως απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα είναι «μια τελειωμένη συμφωνία» και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες χρειάζονται έναν οδικό χάρτη για να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους.

Μετά τη συνομιλία των Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του πρώτου, ο Νεντ Πράις δήλωσε: «ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην κρατήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και υπογράμμισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια