Κρίσιμες ώρες για το άνοιγμα των ναών το Πάσχα – Τι θα απαιτήσει η Ιερά Σύνοδος

Κρίσιμες ώρες για το άνοιγμα των ναών το Πάσχα – Τι θα απαιτήσει η Ιερά Σύνοδος

Εξαιρετικά κρίσιμες
 θεωρούνται οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που άρχισαν χθες το πρωί, για μία ακόμη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, η απόσταση προκαλεί κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, κυρίως όταν πρόκειται να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία.

Ενα από αυτά είναι και το πλαίσιο ανοίγματος των ιερών ναών εν όψει του Πάσχα. Η Πολιτεία, βέβαια, έδειξε κατανόηση από την αρχή της Σαρακοστής και επέτρεψε να συμμετέχουν οι πιστοί στους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο, καθώς και τις Κυριακές της Ορθοδοξίας και της Σταυροπροσκυνήσεως σε όλες τις περιοχές, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Oι δυσκολίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το άνοιγμα των εκκλησιών ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος φαίνεται ότι διεκδίκησε να επιτραπεί στους πιστούς να συμμετάσχουν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξήγησε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό ότι σε αυτή τη συνεδρίαση της ΔΙΣ θα μετέφερε στους συνοδικούς μητροπολίτες τα θέματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με την προσέλευση κόσμου.

Μήνυμα από τους αρχιερείς

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα ισχύοντα μέτρα ως και τη Μεγάλη Εβδομάδα και στη συνέχεια -αν δεν υπάρξει ανησυχητικά ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- θα επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών σε όλες τις ακολουθίες ως το Πάσχα. Αλλωστε, θα είναι μεγάλο το κόστος για την κυβέρνηση να διατηρήσει τους ναούς κλειστούς στη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας, αλλά λίγες ημέρες μετά να ανοίξει τα πάντα για να αρχίσει η τουριστική περίοδος. Εξάλλου, αρχιερείς έχουν ήδη διαμηνύσει ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ότι η ανοχή τους εξαντλείται. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια