Λάρισα: 3.000 ευρώ πρόστιμο σε γιατρό που παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Λάρισα: 3.000 ευρώ πρόστιμο σε γιατρό που παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν

Λάρισα: 3.000 ευρώ πρόστιμο σε γιατρό που παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν

Για "παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από την COVID-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη προς το ιατρικό λειτούργημα".
Την επιβολή κυρώσεων σε γιατρό, ο οποίος παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν, αποφάσισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης εναντίον του.
Συγκεκριμένα, στον «αρνητή» γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και συγκεκριμένα του άρθρου 17 παρ. 9 και 10, καθώς και του άρθρου 319 παρ. 1δ του Ν. 4512/2018, για «παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από την COVID-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα».
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας άλλωστε, σε παλαιότερο δελτίο τύπου του (στις 18/05), με τίτλο «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», το οποίο αναδημοσιεύθηκε στις 16/07, με αφορμή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και σχόλια ιατρών στα Μ.Μ.Ε και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό που βλάπτουν την Δημόσια Υγεία, υπενθύμιζε προς όλους τους ιατρούς ότι ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας με σαφήνεια ορίζει ότι:
1.
«Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης», και
2.
«Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας….».
Παράλληλα, υπενθύμιζε ότι σύμφωνα με την ιατρική νομοθεσία, αποτελεί «μείζον πειθαρχικό παράπτωμα η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα».
 

 Από τη στιγμή, μάλιστα, που η εμβολιαστική κάλυψη της Θεσσαλίας είναι σχετικά χαμηλή, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, «εκ της θεσμικής του θέσης, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας», ξεκαθαρίζει πως «αγωνίζεται κατά προτεραιότητα για την προάσπισή της, και διαβεβαιώνει εμπράκτως πλέον τους συμπολίτες μας ότι δεν ανέχεται αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από ιατρούς, μέλη του Συλλόγου, τα οποία θα διώκονται πειθαρχικώς».

Από το Blogger.