ΗΠΑ κατά καθεστώτος Κούβας… “Φιμώνει τους ειρηνικούς διαδηλωτές” - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΗΠΑ κατά καθεστώτος Κούβας… “Φιμώνει τους ειρηνικούς διαδηλωτές”

ΗΠΑ κατά καθεστώτος Κούβας… “Φιμώνει τους ειρηνικούς διαδηλωτές”

Η προεδρία των ΗΠΑ κατήγγειλε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κούβας για να «φιμωθεί η φωνή» ειρηνικών διαδηλωτών, ιδίως τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων που επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην Αβάνα και έξι επαρχίες. «Πριν από τις ειρηνικές διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν, το κουβανικό καθεστώς προβλέψιμα κατέφυγε στην επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης, σε σποραδικές συλλήψεις, και σε τεχνικές εκφοβισμού (…) σε μια προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή του κουβανικού λαού», στηλίτευσε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπέγραψε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν το εγχείρημα των Κουβανών που επιδιώκουν να προωθήσουν δημοκρατική αλλαγή στο πλαίσιο ενός ευρέος κοινωνικού κινήματος χωρίς αποκλεισμούς», συνεχίζει το κείμενο, αξιώνοντας από τις κουβανικές αρχές να μην ασκήσουν βία εναντίον των αντιφρονούντων. Με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, με συλλήψεις και ακινητοποίηση αρκετών από τους οργανωτές της κινητοποίησης των αντικυβερνητικών, οι αρχές της Κούβας εμπόδισαν να γίνει η κινητοποίηση αυτή χθες, που είχαν απαγορεύσει. Η Αβάνα έκανε λόγο για «ματαιωθείσα επιχείρηση» των ΗΠΑ.

Το κάλεσμα στις κινητοποιήσεις καταγράφηκε τέσσερις μήνες μετά τις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου, «αυθόρμητες» και «ιστορικές» για τους οργανωτές τους, στις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Από τους 1.270 ανθρώπους που συνελήφθησαν, 658 παραμένουν φυλακισμένοι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Cubalex, ενώ μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στους αντικυβερνητικούς κάνουν λόγο για την πιθανή επιβολή ποινών ως και 30 ετών κάθειρξης σε βάρος πολλών εξ αυτών. Η Κούβα βιώνει το τρέχον διάστημα τη βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων σχεδόν τριάντα ετών, με οξείες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, κλιμάκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και ολοένα μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το Blogger.