SOS της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

SOS της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος

SOS της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ώρα που στο ενεργειακό χρηματιστήριο καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομηχανία εκπέμπει SOS καθώς αδυνατεί να απορροφήσει τα αυξημένα ενεργειακά κόστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και σήμερα στο ενεργειακό χρηματιστήριο η μέση τιμή διαμορφώθηκε πάνω από τα 240 ευρώ/MWh με τη μέγιστη τιμή να ξεπερνά ακόμη και τα 300 ευρώ/MWh.

Σε αυτά τα αυξημένα κόστη, προστίθενται και άλλες επιβαρύνσεις όπως για παράδειγμα τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης, τα οποία για το μήνα Οκτώβριο ανήλθαν στα 17,4 ευρώ/MWh.

Το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης προστίθεται στο κόστος της αγοράς επόμενης ημέρας (204,403 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο) ανεβάζοντας το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 221,219 ευρώ/MWh.

Ανατιμήσεις

Σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει και το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο δελτίο του ΙΟΒΕ η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης αυξήθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο (136,8ευρώ/MWh)  ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 59% υψηλότερη από την τιμή συστήματος NordPool (86 ευρώ/MWh).

Την ίδια στιγμή η τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα ακολούθησε τις ανοδικές τάσεις βασικών αγορών της Ευρώπης ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 255 χαμηλότερη σε σχέση με τη μέσο spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Όσον αφορά στα δικαιώματα εκπομπών CO2 τον Οκτώβριο σημειώθηκε μικρή πτώση, μετά την έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους προηγούμενους 11 μήνες. Έτσι τον περασμένο μήνα η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 3,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 59,52 ευρώ/ τόνο CO2.

Φυσικό αέριο

Σημειώνεται ότι η αναφορά του ΙΟΒΕ στις τιμές του φυσικού αερίου αφορά στο 2ο τρίμηνο και όχι τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σίγουρα ακριβότερες σε σχέση με τις γειτονικές αγορές.

Συγκεκριμένα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου Νοεμβρίου με βάση το TTF είναι στα ~90€/MWh ενώ οι ρυθμιστικές χρεώσεις φυσικού αερίου για μια μικρή βιομηχανία δεν ξεπερνούν τα ~10€/MWh.

Η μέση τιμή του TTF front month για το 2021 προβλέπεται λίγο λιγότερο από τα 40€/ΜWh ενώ η μέση τιμή του 2020 δεν ξεπέρασε τα 10€/MWh. Αντίστοιχα  στην Τουρκία η τελική τιμή προμήθειας φυσικού αεριου διαμορφώνεται στα 28 ευρώ/MWh ενώ στη Βουλγαρία στα 48 ευρώ/MWh.

ΕΤΜΕΑΡ

Την ίδια στιγμή η βιομηχανία πληροφορείται με έντονη ανησυχία τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και τη μετατροπή του σε ανταγωνιστική χρέωση. Κύκλοι της βιομηχανίας τονίζουν την κάθετη αντίθεση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων απέναντι σε αυτήν την προοπτική.

Και αυτό διότι μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε ότι οι βιομηχανίες δε θα μπορούν να επιδοτηθούν με μειωμένες χρεώσεις, όπως ισχύει τώρα για το ΕΤΜΕΑΡ όσο αυτό παραμένει ρυθμιζόμενη χρέωση.

 capital

 

Από το Blogger.