ΗΠΑ: Δεν πέρασε από την Γερουσία νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων στο Nord Stream II - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ: Δεν πέρασε από την Γερουσία νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων στο Nord Stream II

IPA: Den perase apo tin Gerousia nomoschedio epivolis kyroseon sto Nord Stream II

Προς το παρόν οι ΗΠΑ επιλέγουν να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά του ρωσικού αγωγού Nord Stream II καθώς φοβούνται αντιδράσεις από την Γερμανία της οποίας η οικονομία εξαρτάται άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι Αμερικανοί θέλουν όσο τίποτε άλλο να ακυρωθεί ο αγωγός και έτσι οι Ρώσοι να έχουν χάσει δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του χωρίς να λειτουργήσει ποτέ.

Όμως νιώθουν ότι πολλοί εκ των συμμάχων τους έχουν αντιληφθεί τα σχέδιά τους τα οποία αφορούν την μελλοντική διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και τον καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών να αγοράζουν το πανάκριβο αμερικανικό LNG, ώστε ενεργειακά να εξαρτάται η ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Αυτό στην Γερμανία αλλά και στην Γαλλία το έχουν αντιληφθεί.

H Γερουσία στις ΗΠΑ απέτυχε χθες, Πέμπτη, να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο προωθούσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, μία ημέρα αφού οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει το δικό τους νομοθέτημα.

Στην ψηφοφορία 55 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 44 κατά, ενώ η προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν η συγκέντρωση 60 θετικών ψήφων. Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) με το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1) να ασκείται από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθιστώντας δύσκολη την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού ψήφων.

Η ψηφοφορία είχε διάρκεια περίπου επτά ωρών, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ εξέταζε τις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κέρδισε την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε την Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και τραπεζικών οργανισμών στην περίπτωση εμπλοκής της Ρωσίας σε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας.

Πάντως στην ΕΕ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γιατί οικονομικά η ΕΕ είναι αυτή που θα δεχτεί το πλήγμα. Από μία τέτοια κίνηση μόνο οι ΗΠΑ θα προκύψουν ευνοημένες.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, που είχε αρχικά υποστηρίξει από κοινού με τον Κρουζ το νομοσχέδιο του για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η ίδια δήλωσε ότι η νομοθεσία του Κρουζ θα μπορούσε να αποτελέσει «μία σφήνα» μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ειδικότερα με τη Γερμανία.

Αναγνωρίζει πως η διακοπή των συναλλαγών με την Ρωσία θα στοιχίσει υπέρ του δέοντος στην Ευρώπη η οποία για λόγους επιβίωσης σε μία εποχή μεγάλης ενεργειακής κρίσης θα αναγκαστεί να αντιδράσει ενάντια στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ όπως επίσης και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Πολωνίας έχουν ταχθεί κατά του αγωγού, καθώς θα στερήσει από το Κίεβο έσοδα ενεργειακής διέλευσης, αλλά και θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται.

Ο Κρουζ δήλωσε ότι η ψηφοφορία έδειξε ότι μία πλειοψηφία στη Γερουσία υποστηρίζει την ταχεία ανάληψη δράσης για τον αγωγό, τον οποίο προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και της κατασκευής του ηγείται η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρία Gazprom.

«Μόνο η άμεση επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς του Πούτιν, να σταματήσει μία εισβολή στην Ουκρανία και να άρει την υπαρξιακή απειλή που θέτει ο Nord Stream 2», δήλωσε ο Κρουζ. Ένας μικρός αριθμός Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Τάμι Μπόλντουιν, Μάρκ Κέλι και Ράφαελ Γουόρνοκ, υποστήριξαν το νομοσχέδιο του Κρουζ, που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων στην εταιρία Nord Stream 2 AG που κατασκευάζει τον αγωγό, μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την ψήφισή του.

Φυσικά όλα αυτά θα αλλάξουν εάν υπάρξει ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και για αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί ελπίζουν και θέλουν μία πολεμική κρίση στο Ντόνμπας.

 

Από το Blogger.