Πώς θα βγείτε στη σύνταξη έως και 5 χρόνια νωρίτερα – Οδηγός για την εξαγορά πλασματικών ετών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Πώς θα βγείτε στη σύνταξη έως και 5 χρόνια νωρίτερα – Οδηγός για την εξαγορά πλασματικών ετών

Pos tha vgeite sti syntaxi eos kai 5 chronia noritera – Odigos gia tin exagora plasmatikon eton

 «Διαβατήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια νωρίτερα δίνει η αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί, το αργότερο όμως ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.


Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Μάλιστα, μπορεί να αφορά οποιοδήποτε έτος, ακόμη και αν κατά το έτος αυτό ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να κατοχυρώνει δικαίωμα σε χαμηλότερο ηλικιακό όριο. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά πλασματικών ετών, όπως -για παράδειγμα- ο χρόνος για τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και η στρατιωτική θητεία των ανδρών, εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες ασφαλισμένους κάθε χρόνο, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις διατάξεις για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.


Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι αφορούν στη στρατιωτική θητεία, τα διαστήματα επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας, καθώς και την κύηση και τη λοχεία (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία-ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών. Δημόσιος τομέας Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν, πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση.


Το κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από την 1η/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν φθηνότερα τα πλασματικά έτη. Ωστόσο, το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησης.


Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα -έως απαραίτητα- για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς, όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του.


Ιδιωτικός τομέας

Η αναγνώριση πλασματικών ετών χρησιμοποιείται και από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει τρία-τέσσερα πλασματικά έτη προκειμένου να καλύψει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί στα 62.


Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν σήμερα αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών θα λάβουν πράξη καταλογισμού οφειλής σε έξι μήνες και το ποσό θα πρέπει να το αποπληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις.


Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι «οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάζεται να σπεύσουν τώρα εξαιτίας της ανησυχίας τους να πληρώσουν ποσά -μεγαλύτερα ή μικρότερα- για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη δέκα χρόνια προτού βγουν στη σύνταξη. Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή, το τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους, πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν».


Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός των πλασματικών ετών και ο καταλογισμός οφειλής μπορούν να ανατεθούν και σε ιδιώτες, δικηγόρους ή φοροτεχνικούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Από το Blogger.