Αλλάζουν τα μέτρα για ρεύμα - φυσικό αέριο το χειμώνα, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλάζουν τα μέτρα για ρεύμα - φυσικό αέριο το χειμώνα, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Allazoun ta metra gia revma - fysiko aerio to cheimona, ti tha ginei me tis epidotiseis

Το επόμενο διάστημα τα μέτρα θα στοχεύουν στο να παρέχουν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Με κίνητρα για εξοικονόμηση σε ρεύμα και αέριο έρχονται τα επόμενα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. Μετά από αρκετούς μήνες επιδοτήσεων χωρίς κριτήρια και επιδοτήσεων στις μεγάλες καταναλώσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το μοντέλο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη τριών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, την υποκατάσταση του φυσικού αερίου που έχει «τρελές τιμές» με άλλα καύσιμα, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε επιπλέον, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές για όσο το επιτρέπει η οικονομία, υπογραμμίζοντας πως είναι τεράστιο το κόστος λόγω της τιμής του αερίου.

Ειδικότερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των επιδοτήσεων, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα τα μέτρα θα στοχεύουν, πέρα από τη στήριξη των ευάλωτων, στο να παρέχουν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Όπως εξήγησε, η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς π.χ. πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Ωστόσο, όπως τόνισε η κυβέρνηση θα εστιάσει σε κίνητρα για εξοικονόμηση. «Αν μειωθεί η κατανάλωση και μπορέσουμε να μειώσουμε τις εισαγωγές αερίου, που τώρα γίνονται σε τιμές 250-300 ευρώ, θα καταφέρουμε να διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση», κατέληξε.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα υπάρξει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, από το ΥΠΕΝ, για την εξοικονόμηση το χειμώνα

«Θα υπάρξει άμεσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, για το πώς θα πρέπει να κινηθούν αυτόν τον χειμώνα έτσι ώστε να μειώσουμε αυτή την τεράστια ζημία που θα υποστεί η οικονομία μας αλλά και η τσέπη μας από τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν στην Ευρώπη. Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι δε πρέπει να ξοδεύουμε το ρεύμα κατά τον τρόπο που το κάναμε τον προηγούμενο καιρό. Το ρεύμα είναι πια πάρα πολύ ακριβό».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για την ενεργειακή κρίση και για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Η Ευρώπη και η Ελλάδα, εισέρχονται στον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942. Όποιος μπορεί να βρει εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης της οικίας του για τον χειμώνα, να βρει. Το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή είναι 6 φορές φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο κατά της Ευρώπης, δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία, είναι εχθρός της ΕΕ. Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε σε οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, και να λάβουμε μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο υπουργός.

Ακόμη σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα, μετά τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη για την ενέργεια, δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα στον λογαριασμό μας το πόσο ακριβό είναι το ρεύμα. Αυτό που βλέπουμε στους λογαριασμούς μας είναι αυτό που πληρώνει το κράτος. Όλοι πρέπει να λειτουργούμε πλέον, με γνώμονα την εξοικονόμηση ρεύματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες. Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά, καλύτερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε ένα τριπλό ρεκόρ επενδύσεων και τουρισμού, η καλύτερη μας επίδοση στην ιστορία της χώρας μας».

Για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «οι πολιτικές μας θα είναι στοχευμένες σε αυτούς που έχουν ανάγκη, και δεν θα είναι γενικά μέτρα. Αυτό γιατί να κρατάμε δυνάμεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, και θα πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση. Δεν έχουμε λεφτά να σκορπάμε, έχουμε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, έχουμε δημοσιονομικούς στόχους να υλοποιήσουμε. Τα μετρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη».

 

Από το Blogger.