Πώς τα κλειστά καλοριφέρ μπορεί να βλάψουν την υγεία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς τα κλειστά καλοριφέρ μπορεί να βλάψουν την υγεία

Pos ta kleista kalorifer borei na vlapsoun tin ygeia

Η ιδεά ενός κλειστού καλοριφέρ φαντάζει κάτι παραπάνω από λογική φέτος, καθώς σίγουρα μπορεί να μας εξασφαλίσει σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς στα καύσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ολοένα και κλιμακώνεται.

Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που προκαλεί ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, για κάθε μονάδα που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, πεθαίνουν συνολικά 3.500 άτομα παραπάνω, από ό,τι εάν η θέρμανση ήταν επαρκής.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (ιδίως αν μιλάμε για θερμοκρασία κάτω των 12 βαυμών Κελσίου) μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που επιβαρύνει το κυκλοφορικό μας σύστημα.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά, η υπαραχνοειδής αιμορραγία εγκεφάλου- ακόμα και ο θάνατος», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μάλιστα, σχετική αναφορά από το ινστιτούτο «UCL», αποκαλύπτει ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Αναπνευστικές παθήσεις

Ο κρύος αέρας επίσης επηρεάζει την αναπνευστική οδό, ερεθίζοντας τους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να στενεύουν και να δυσκολεύουν την αναπνοή. Τέτοια προβλήματα παρατηρούνται από τη στιγμή που η θερμοκρασία θα πέσει πάνω από τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Όσοι έχουν κάποιο νόσημα που σχετίζεται με το αναπνευστικό τους σύστημα, όπως είναι το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Ο χειμώνας είναι η πιο θανατηφόρα εποχή για όσους πάσχουν από πνευμονικές νόσους, και ανησυχούμε πολύ ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε σπίτια χωρίς θέρμανση, να παλεύουν να πάρουν ανάσα», είπε στον Guardian η Σάρα Μακφέιντεν, επικεφαλής πολιτικής του βρετανικού οργανισμού «Άσθμα και Πνεύμονες».

Ταυτόχρονα, τα κρύα σπίτια είναι πιο επιρρεπή στην υγρασία και την ανάπτυξη μούχλας, κάτι που μπορεί να ενεργοποιήσει αλλεργίες και δυσκολίες στην αναπνοή.

Αναπνευστικές λοιμώξεις

Πολλοί ιοί, όπως εκείνοι που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, πολλαπλασιάζονται ταχύτερα εάν η μύτη του ξενιστή είναι κρύα, ενώ ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους με αναπνευστικές παθήσεις, αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων στον θώρακα.

Ύπνος

Όλοι ξέρουμε ότι ο καλός και επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας, ωστόσο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, τότε πιθανώς να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στον ύπνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, για να κοιμηθούμε, το σώμα μας αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα, κάτι που γίνεται αρκετά δύσκολο όταν κάνει κρύο, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία μας συστέλλονται. Ένα ζεστό μπουκάλι νερό στο κρεβάτι και ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες μπορεί να βοηθήσει στη ροή του αίματος.

Κατάθλιψη

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Έλστερ στην Αγγλία διαπίστωσε ότι ένα κρύο και γεμάτο υγρασία σπίτι μπορεί να παίξει ρόλο στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, προκαλώντας μόνιμο άγχος και σωματική δυσφορία.

Παράλληλα, αναφορά από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου αποκαλύπτει ότι το 1/4 των εφήβων που ζουν σε ένα κρύο σπίτι με υγρασία θα εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, κίνδυνος πενταπλάσιος σε σχέση με όσους μένουν σε ένα ζεστό σπίτι.

 

Από το Blogger.