Επίδομα μητρότητας: Πόσο αυξάνονται οι αποδοχές μετά την Πρωτοχρονιά και τι αλλάζει - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Επίδομα μητρότητας: Πόσο αυξάνονται οι αποδοχές μετά την Πρωτοχρονιά και τι αλλάζει

 

Epidoma mitrotitas: Poso afxanontai oi apodoches meta tin Protochronia kai ti allazei

Νέα δεδομένα για το επίδομα μητρότητας  μετά την Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ενημερωτικό σημείωμα του,  το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά) από το 2023 για 3 μήνες, δηλαδή από τους 6 μήνες πάει στους 9 . Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα έχει πρόσθετο κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράδειγμα

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέθεσε πρόσφατα ένα σχετικό παράδειγμα:

  • Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713χ6 = 4.278 ευρώ μεικτά.
  • Με την επέκταση του επιδόματος κατά 3 μήνες θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά.
  • Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Επίδομα μητρότητας: Τι ισχύει έως τώρα για την άδεια και τις αποδοχές

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργαζόμενες μητέρες λαμβάνουν ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας 6 μηνών.

Μάλιστα η ΔΥΠΑ πρέπει να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα κατά τη διάρκεια της  άδειας αυτής,  μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από την ΔΥΠΑ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ.

Από το Blogger.