Το Κρεμλίνο ανησυχεί – Αυτή τη φορά για τον S-300 που έπεσε στην Λευκορωσία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Το Κρεμλίνο ανησυχεί – Αυτή τη φορά για τον S-300 που έπεσε στην Λευκορωσία

 

To Kremlino anisychei – Afti ti fora gia ton S-300 pou epese

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί πάρα πολύ σχετικά με ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο S-300 που καταρρίφθηκε μετά την είσοδό του χθες, Πέμπτη, στον εναέριο χώρο της γείτονός της και συμμάχου της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι η αντιαεροπορική άμυνά του κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 εδάφους αέρος κοντά στο χωριό Χαρμπάτσα στην περιφέρεια Μπρεστ, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Το περιστατικό αυτό συνέβη χθες στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Είναι ένα περιστατικό που προκαλεί εξαιρετική ανησυχία, όχι μόνον σε μας, αλλά και στους Λευκορώσους εταίρους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σήμερα σε δημοσιογράφους στο πρώτο δημόσιο σχόλιο που κάνει η Μόσχα για το περιστατικό αυτό, το οποίο σημειώθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης.

Σημειώνεται πάντως πως το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε πως «δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας «για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο», μετά τον ισχυρισμό του Μινσκ ότι κατέρριψε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Οι S-300 είναι ένα σοβιετικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούν και η Ρωσία και η Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, ένας S-300, που πιστεύεται ότι ξέφυγε από την πορεία του μετά την εκτόξευσή του από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα –επίσης στη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών–, κατέπεσε στο έδαφος της Πολωνίας, χώρας μέλους του NATO, προκαλώντας φόβους για κλιμάκωση, οι οποίοι αποσοβήθηκαν γρήγορα.

Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της τον Φεβρουάριο ως βάση για τα ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία έχει επίσης σημειώσει αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε σήμερα τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «διαρκή διάλογο και διαρκή συντονισμό» με τη Λευκορωσία.

Το Μινσκ επιμένει ωστόσο ότι δεν μετέχει στην σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι δεν θα μετάσχει εκτός κι αν απειληθεί η ασφάλειά του από την Ουκρανία ή τους δυτικούς συμμάχους της χώρας αυτής.

Από το Blogger.