Γερμανία: Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Γερμανία: Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση

 

Bermpok: I entaxi tis Finlandias kai tis Souidias sto NATO prepei na

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι αναμένει από όλα τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επικυρώσουν τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συμμαχία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Η ένταξη των δύο χωρών θα ενισχύσει τη Συμμαχία στο σύνολό της και οι δύο θα πρέπει να ενταχθούν μαζί, είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό της, Πέκα Χααβίστο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν μαζί, αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει το πράσινο φως στα αιτήματά τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τα έχουν επικυρώσει ακόμη.

Η Άγκυρα είπε αυτόν τον μήνα ότι στηρίζει το αίτημα της Φινλανδίας, αλλά θέλει η Στοκχόλμη ιδιαίτερα να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά της οργάνωσης FETO την οποία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες τον περασμένο μήνα καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες ένας ακροδεξιός Δανός πολιτικός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε τον Νοέμβριο του 2022 ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Από το Blogger.