ΗΠΑ: Πυρά σε πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν - Τουλάχιστον 3 νεκροί - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Πυρά σε πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν - Τουλάχιστον 3 νεκροί

IPA: Pyra se panepistimioupoli sto Misigkan - Toulachiston 3 nekroi

 Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών πολύ σοβαρά, από τα πυρά στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, στην πολιτεία Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

 

Το συμβάν σημειώθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Michigan State University (MSU) χθες Δευτέρα (13/2) (τοπική ώρα).

Η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσω Twitter, καλούσε φοιτητές, φοιτήτριες και το προσωπικό να «βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο.

 

Η αστυνομία υποστηρίζει πως ο δράστης πιθανότητα να κινήθηκε μόνος του ενώ λίγη ώρα μετά το συμβάν εντοπίστηκε νεκρός.

Σύμφωνα με τις Αρχές, κατά πάσα πιθανότητα «ο δράστης αυτοκτόνησε».

Ο Κρις Ρόζμαν, υπηρεσιακός υπαρχηγός της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο MSU, δήλωσε πως ο δράστης άνοιξε πυρ σε δύο τοποθεσίες, στο κτήριο Μπέρκι Χολ και στο κτήριο Michigan State University Union.

Στο δημόσιο πολιτειακό πανεπιστήμιο MSU και ιδίως στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ πηγαίνουν καθημερινά έως και 50.000 φοιτητές
.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες ενός ύποπτου ένοπλου που άνοιξε πυρ στην πανεπιστημιούπολη.

Ο ύποπτος, που πιστεύεται ότι ήταν ένας κοντός άνδρας που φορούσε κόκκινα παπούτσια και ένα τζιν μπουφάν, εθεάθη τελευταία φορά να φεύγει από τη βόρεια πλευρά κτηρίου στην πανεπιστημιούπολη αμέσως μετά τον πυροβολισμό.

Η αστυνομία του MSU τόνισε αργότερα πως έχουν επιβεβαιωθεί τρεις θάνατοι, πέρα από τους τραυματίες.

Ώρες αφότου άρχισαν οι πυροβολισμοί, οι αστυνομικοί σάρωναν ακόμα την πανεπιστημιούπολη, για να εξακριβώσει εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα και για να βρει τον δράστη.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από βίντεο που τον εικονίζουν. Στα στιγμιότυπα διακρίνεται μαύρος άνδρας που φοράει καπέλο, μάσκα, τζιν πανωφόρι και κόκκινα αθλητικά παπούτσια.

 

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπαρχηγό της πανεπιστημιακής αστυνομίας Ρόζμαν, ο ύποπτος κινείτο με τα πόδια.

Το πανεπιστήμιο ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες για 48 ώρες.

«Απόψε ας πάρουμε στην αγκαλιά μας την κοινότητα των Σπαρτιατών», σχολίασε μέσω Twitter η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, η Γκρέτσεν Γουίτμερ. «Σπαρτιάτες» αποκαλούνται γενικά οι φοιτητές του MSU, έμβλημα του οποίου άλλωστε είναι μια περικεφαλαία της αρχαίας Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας στους τρεις ενηλίκους διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο και ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της εξάπλωσης είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας των όπλων, που δεν χωράει καμία σύγκριση με τους δείκτες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Τραγική συνιστώσα αυτής της κατάστασης είναι οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, που αποτελούν αληθινή μάστιγα. Πριν από περίπου 14 μήνες στο γυμνάσιο Oxford High School, στην κομητεία Όκλαντ, ένας 15χρονος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο πιστόλι, σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του, τραυματίζοντας άλλους έξι καθώς κι ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού.

Τότε οι αρχές ανέφεραν πως ο έφηβος δράστης, που δήλωσε αθώος στη δίκη του, χρησιμοποίησε όπλο που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του τα Χριστούγεννα παρά τις ενδείξεις πως ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Αμφότεροι οι γονείς αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Από το Blogger.