Επέστρεψε στην Ελλάδα η αποστολή της ΕΜΑΚ – «Μας έλεγαν “είστε αδέλφια μας”» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Επέστρεψε στην Ελλάδα η αποστολή της ΕΜΑΚ – «Μας έλεγαν “είστε αδέλφια μας”»

 

Epestrepse stin Ellada i apostoli tis EMAK – «Mas elegan

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης έλαβε χώρα η υποδοχή της ελληνικής διασωστικής αποστολής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το βράδυ της Κυριακής.

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.

Θερμή ήταν και η υποδοχή των μελών της ΕΜΑΚ και στη Θεσσαλονίκη, από συναδέλφους τους, οι οποίοι περίμεναν την αποστολή κρατώντας λουλούδια στα χέρια.

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης και συνέχισε: «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές… Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει…».

«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: “είστε αδέλφια”. Πολύ συγκινητικό», υπογράμμισε ο κ. Καραγεωργιάδης.

Η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Από το Blogger.