Ουκρανία: Σχέδιο ασφαλείας από την ΙΑΕΑ για τη Ζαπορίζια - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ουκρανία: Σχέδιο ασφαλείας από την ΙΑΕΑ για τη Ζαπορίζια

 

Oukrania: Schedio asfaleias apo tin IAEA gia ti Zaporizia

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις ανέφερε ότι θέλει η Ρωσία και η Ουκρανία να συμφωνήσουν σε ορισμένες αρχές.

Το εργοστάσιο έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις από όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ιδέα είναι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένες αρχές, συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανάμεσά τους να σταματήσουν οι επιθέσεις σε αυτό το εργοστάσιο και κάποια άλλα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

«Η ηλεκτρική ενέργεια δεν πάει πουθενά. Οι δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα, λειτουργούν με τρόπο που δεν περιλαμβάνει την παραγωγή ενέργειας» δήλωσε ο σύμβουλος πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Ρενάτ Καρτσά.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι ζητεί εδώ και μήνες την εκεχειρία στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι δύο αντίπαλες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για πυρηνική προβοκάτσια και επιθέσεις στο εργοστάσιο. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για στρατιωτικές δραστηριότητες και απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ενόπλων από το εργοστάσιο. Η Μόσχα επιμένει ότι πρέπει να κρατήσει εκεί τις δυνάμεις της για να προστατεύσει τον κόσμο από μια πυρηνική καταστροφή.

Από το Blogger.