Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: «Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες» – Οι ανακοινώσεις των κομμάτων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: «Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες» – Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

 

Ergatiko dystychima sto Perama: «Na dierevnithoun ta aitia kai na apodothoun efthynes» – Oi anakoinoseis ton kommaton

«Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Υποστηρίζει ότι «τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες. Ζητά να υπάρξει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Τμήματα Εργατικής Πολιτικής & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ :

«Μόλις σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης εξηγούσε στο ΜΕGA για την τάξη που επέβαλλε η κυβέρνησή του στο Πέραμα και για τις δουλειές που δημιούργησε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (ΝΕΖ). Λίγο αργότερα ήρθε να τον διαψεύσει για άλλη μία φορά, με οδυνηρό τρόπο, η πραγματικότητα.  Αιτία, η από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.   Θυμίζουμε την κατάργηση του ΣΕΠΕ.  Καθώς και την κατάργηση της  Δημόσιας Αρχής Λιμένα λίγο αργότερα που είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στους χώρους του λιμανιού.  Επιτρέπεται λοιπόν σε ασύδοτους εργοδότες να μην τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

«Απόλυτη ευθύνη έχει και για το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στην Cosco να μην εκτελέσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης του 2016 ειδικά για τη ΝΕΖ, ύψους 55.000.000 ευρώ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα διασφάλιζε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο».

ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα

Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν», ανακοίνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για «καλές δουλειές» και «χαμογελαστούς εργαζόμενους». Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ.

ΜέΡΑ25: Η πιο τραγική υπενθύμιση της εγκληματικής ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς

«Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των θανάτων εργατών στη χώρα μας. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία, αλλά και οι πολιτικές απαξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που πάνε χέρι – χέρι με τα μνημόνια, και επιδείνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεσμοθετώντας την υπερεργασία και διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ). Οι πολιτικές αυτές έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των υποδομών, αδιαφορώντας για το τίμημα σε ζωές εργαζομένων», ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25.

«Όχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα υπερκέρδη των εργοδοτών. Να χυθεί άπλετο φως και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες», αναφέρεται επίσης.

Από το Blogger.