Ντε Σάντις: Ο υπερσυντηρητικός αντίπαλος του Τραμπ που πέρασε από το Γκουαντάναμο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ντε Σάντις: Ο υπερσυντηρητικός αντίπαλος του Τραμπ που πέρασε από το Γκουαντάναμο

Nte Santis: O ypersyntiritikos antipalos tou Trab pou perase apo to Gkouantanamo

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις κατέθεσε την Τετάρτη τα χαρτιά του για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για το 2024, σηματοδοτώντας 18 μήνες  πικρόχολης αντιπαράθεσης καθώς ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούονται σε μια αναμενόμενη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο ΝτεΣάντις θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών, αλλά έχει βρεθεί μετέωρος  μετά από μήνες ανελέητων επιθέσεων από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος έχει κατακτήσει ένα επιβλητικό προβάδισμα παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε ποινικές έρευνες.

 

 

Ο 44χρονος κυβερνήτης κατέθεσε τα έγγραφα της υποψηφιότητάς του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του σε μια ζωντανή συνομιλία με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Twitter Ίλον  Μασκ στην audio πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου.

Η πολιτική οργάνωση υπέρ του ΝτεΣάντις "Never Back Down" κυκλοφόρησε ένα βίντεο που συνόδευσε την παρουσίαση και το οποίο δείχνει την ομιλία του κυβερνήτη για τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022, στην οποία ορκίζεται ότι «η Φλόριντα είναι το μέρος όπου το woke πεθαίνει».

«Θα πολεμήσουμε το woke στα σχολεία. Πολεμάμε τους woke στις εταιρείες, δεν θα παραδοθούμε ποτέ στον woke όχλο. Θα είμαστε θαρραλέοι και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ».

Ο Μασκ προϊδέασε για την εκδήλωση στις 6:00 μ.μ. (2200 GMT) στο Twitter Spaces σε δηλώσεις του σε συνέδριο που διοργάνωσε η Wall Street Journal, υποσχόμενος ότι θα είναι ζωντανή και χωρίς σενάριο, με "ερωτήσεις και απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο".

Η ανακοίνωση έρχεται κατά την έναρξη ενός τριήμερου event στο Μαϊάμι για ορισμένους από τους πλουσιότερους δωρητές του ΝτεΣάντις οι οποίοι θα ενημερωθούν για την εκστρατεία πριν ο κυβερνήτης επισκεφθεί αρκετές πολιτείες με πρόωρη ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Από το Χάρβαρντ το Γκουαντάναμο 

Ο Ντε Σάντις έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον δημόσιο τομέα και την κυβέρνηση.

Ενώ φοιτούσε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, κατατάχθηκε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και μετά την αποφοίτησή του, εντάχθηκε στο Σώμα Δικαστών ως δικηγόρος.

Με αυτήν την ιδιότητα, τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο φυλακών στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, όπου επέβλεπε τη μεταχείριση των κρατουμένων. Αργότερα, στάλθηκε στο Ιράκ για να συμβουλεύσει μια ομάδα Navy SEALs.

Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως βοηθός εισαγγελέα στη Φλόριντα, πριν διεκδικήσει με επιτυχία μια θέση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2012. Υπηρέτησε στο Κογκρέσο μέχρι να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης το 2018.

Ήταν σε μεγάλο βαθμό πολιτικά άγνωστος σε ολόκληρη τη Φλόριντα όταν διεκδίκησε το αξίωμα του κυβερνήτη και δεν ευνοήθηκε για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Στη συνέχεια έλαβε την υποστήριξη του τότε προέδρου Τραμπ, τον οποίο επαίνεσε στην προεκλογική εκστρατεία και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ο ΝτεΣάντις κέρδισε τελικά τις εκλογές με μικρή διαφορά.

Αυτή η οριακή νίκη δεν έπεισε τον ΝτεΣάντις ότι πρέπει να κυβερνήσει με συναίνεση.

Όπως έχει αναλύσει σε πρόσφατες ομιλίες του, πίστευε ότι είχε εντολή να εκμεταλλευτεί πλήρως τις εξουσίες που παρέχονται στον κυβερνήτη, λέγοντας ότι ήθελε να πάρει «όλο το κρέας από το κόκαλο».

Παρενέβη λοιπόν έντονα στη νομοθεσία, τιμωρώντας τους επικριτές του και γεμίζοντας τα δικαστήρια, τα γραφεία και τα συμβούλια της πολιτείας με συμμάχους. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές στην πρωτεύουσα της πολιτείας λένε ότι είναι ο πιο ισχυρός κυβερνήτης στην ιστορία της πολιτείας.

Κέρδισε την επανεκλογή του με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2022.

Ως νεαρός που μεγάλωνε στη Φλόριντα, η ζωή του  ήταν γεμάτη μπέιζμπολ. Η παιδική του ομάδα στο Dunedin, ένα προάστιο της Τάμπα έφτασε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Little League το 1991. Διετέλεσε αρχηγός της ομάδας μπέιζμπολ του πανεπιστημίου του Γέιλ ως προπτυχιακός φοιτητής. Η φανέλα του από το Γέιλ κρέμεται στο γραφείο του στο Καπιτώλιο της Φλόριντα.

Είναι παντρεμένος με την Κέισι Μπλακ, την οποία γνώρισε όταν ήταν τηλεοπτική δημοσιογράφος. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε γνωστός για την καχυποψία του απέναντι σε εμβόλια και μέτρα. Αντιστάθηκε στις εντολές για μάσκες και εμβόλια και ήταν αποφασισμένος να κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς προορισμούς της Φλόριντα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας.

Έκτοτε έχει γίνει ηγετική φυσιογνωμία εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αντιστέκεται στις υπερβολικά προοδευτικές πολιτικές που, όπως υποστηρίζει, ευνοούνται από εκπαιδευτικούς και εταιρείες.

Ο ΝτεΣάντις είναι επίμονος επικριτής της ομοσπονδιακής μεταναστευτικής πολιτικής. Το 2022, επαινέθηκε από τους συντηρητικούς και καταδικάστηκε από τους Δημοκρατικούς όταν ναύλωσε δύο αεροπλάνα για να μεταφέρει μετανάστες από τη Βενεζουέλα από το Τέξας στη Μασαχουσέτη.

Ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν φτάσει στο σημείο να εκδίδουν προειδοποιήσεις για ταξίδια στη Φλόριντα, λέγοντας ότι η πολιτεία έχει γίνει εχθρική προς τους έγχρωμους και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Τέλος, ο ΝτεΣάντις τα έχει βάλει και με την Ντίσνεϊ, η οποία επέκρινε τις προσπάθειές του να περιορίσει τη σχολική διδασκαλία σχετικά με την ταυτότητα φύλου.

Ο κυβερνήτης επιχείρησε να αφαιρέσει από το θεματικό πάρκο Walt Disney World τις αυτοδιοικητικές του αρμοδιότητες και η εταιρεία απάντησε με μήνυση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ίγκερ τον χαρακτήρισε «αντι-επιχειρηματικό«.

Η Ντίσνεϊ ακύρωσε επίσης τα σχέδια για την κατασκευή μιας εταιρικής πανεπιστημιούπολης στην κεντρική Φλόριντα, αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η οποία θα φιλοξενούσε 2.000 υπαλλήλους.

Από το Blogger.