Financial Times Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να εκμεταλλευτεί μπλοκαρισμένα ρωσικά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Financial Times Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να εκμεταλλευτεί μπλοκαρισμένα ρωσικά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας

Financial Times I Evropaiki Enosi skeftetai na ekmetalleftei blokarismena

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξετάσει την αποστολή στην Ουκρανία των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 196,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν «κολλήσει» λόγω κυρώσεων στα συστήματα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, αξιωματούχοι των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν την Τετάρτη για να διερευνήσουν τις επιλογές για την απόσπαση των τόκων που παράγονται από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο. 

Μια τέτοια κίνηση «θα ισοδυναμούσε με κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης της Δύσης προς τη Ρωσία, με στόχο να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί από τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, οι κυρώσεις έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 196,6 δισ. ευρώ στο Euroclear, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Αυτά τα μετρητά επανεπενδύονται από την Euroclear και είναι τα κέρδη που προκύπτουν από την επανεπένδυση που οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενδιαφέρονται να εκτρέψουν στην Ουκρανία.

Ως συνήθης πρακτική, η Euroclear δανείζει τα χρηματικά υπόλοιπα των πελατών της για να ελαχιστοποιήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και διατηρεί τους τόκους που κερδίζει. Το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη συσσώρευση πληρωμών λόγω των κυρώσεων, έχουν οδηγήσει σε ιλιγγιώδη κέρδη για τον οίκο διακανονισμού. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Euroclear ανέφερε τόκους ύψους 734 εκατ. ευρώ από υπόλοιπα μετρητών από περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία.

«Δεν είναι απολύτως σαφές σε ποιον ανήκουν αυτοί οι τόκοι», δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Η αξιοποίηση των τόκων προς όφελος της Ουκρανίας ήταν "αχαρτογράφητο έδαφος", δήλωσε το πρόσωπο, "αλλά πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει».

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αρχή αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα ευρύτερο φάσμα παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κολλήσει στον οίκο διακανονισμού Clearstream του Λουξεμβούργου.

Ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά τα χρήματα» και ότι η επιλογή της εκτροπής των κερδών για την ενίσχυση της Ουκρανίας φαινόταν πολλά υποσχόμενη.

Αρκετοί πάντως προειδοποίησαν ότι οι νομικές επιπτώσεις πρέπει ακόμη να εξεταστούν και ότι μια τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν πιθανότατα ευρύτερη διεθνή υποστήριξη, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαχειριστεί ενεργά τα κέρδη για να δημιουργήσει περισσότερα χρήματα, είπαν οι άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός οχήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω της ίδιας της Euroclear, η οποία θα επένδυε τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις για ένα ίδρυμα που συνήθως ενεργεί μόνο ως θεματοφύλακας. Ένα πρόσωπο δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της "προστασίας του ρόλου της Euroclear" και της "απόσπασης χρημάτων στην Ουκρανία".

 

Από το Blogger.