Ένα αντιδημοκρατικό σχέδιο που κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και μετέτρεπε την Κύπρο σε «βιλαέτι» (περιοχή οθωμανικής αυτοκρατορίας της Τουρκίας vilâyet) και ραγιάδες, δούλους δηλαδή μιας νεοθωμανικής σήμερα αυτοκρατορίας όπως την ονειρεύεται ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν ούτω καλούμενης «γαλάζιας πατρίδας».

Και όχι μόνο αυτό αλλά και υπηκόους μιας νεοβρετανικής αποικίας αφού οι Βρετανοί ουδεμία διάθεση επέδειξαν να εγκαταλείψουν τις ούτω καλούμενες «κυρίαρχες βάσεις τους» αλλά να τις διατηρήσουν στο διηνεκές ως συμβαίνει με το Γιβραλτάρ.

Δίκη μηρυκαστικών επαναλαμβάνουν ότι είναι έτοιμοι για συνέχιση των συνομιλιών/διακηρύξεων από «εκεί που έμειναν» με «βάση το συμπεφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Μόνο που δεν μας λέγουν είναι αυτό το «συμπεφωνημένο πλαίσιο» και ότι έμεινε «μεσοστρατίς» αφού μάλλον επρόκειτο για «κουβέντες του καφενείου» που η Τουρκία χρησιμοποιούσε για δημιουργία νέων τετελεσμένων και παγίωση των ήδη υφισταμένων της εισβολής και κατοχής.

Όταν οι Τούρκοι μιλούν περί «κυριαρχικών δικαιωμάτων», για δημιουργία δύο κρατών, διεθνή αναγνώριση κ.τ.λ. τι άλλο θέλουμε να μας πουν παρά μόνο με τι σχοινί θα μας κρεμάσουν που μπορεί να είναι και λιμιστήρα δηλαδή λεπτό σχοινί.

Και φυσικά τίποτε άλλο δεν δέχονται ούτε ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν εμείς επαναθέσουμε τις ελπίδες μας σε αυτή.

Είχαμε μήπως τη ψευδαίσθηση ότι εάν κάποιος άλλος εκλέγετο αντί του Ερντογάν θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική από εκείνη της «γαλάζιας πατρίδας»;

Η Τουρκία θα σφίγγει τον βρόγχο γύρω από το λαιμό μας και ουδείς πρόκειται να συγκινηθεί και να τη σταματήσει.

Ας πάψουμε λοιπόν είτε να διαμαρτυρόμαστε ή να κλαυθμηρίζουμε διότι όπως λέει και ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνον προς την Ελευθερία» ότι δεν είναι «εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τις κουρταλεί» κτυπά δηλαδή δυνατά και επανειλημμένα.

Ένας μόνο δρόμος υπάρχει προς την ελευθερία η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.

Όταν ένας λαός ή ένα Έθνος διέρχεται κρίσιμες στιγμές και δοκιμασίες η ιστορία «γεννά» ένα ηγέτη με εθνικό ανάστημα που θα ηγηθεί αυτού του λαού ή του Έθνους. Στην Κύπρο, λοιπόν, ποιος θα είναι ο Εθνικού αναστήματος ηγέτης που θα ηγηθεί του αγώνα για την απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή;

Υ.Γ. Ο Άγγλος δημοσιογράφος Robert Fisk που απεβίωσε πριν λίγα χρόνια χαρακτήρισε τις χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες ως «κουβέντες του καφενείου» στην εφημερίδα «Independent».