Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν με τη ματιά των Τούρκων αναλυτών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν με τη ματιά των Τούρκων αναλυτών


Οι Τούρκοι αναλυτές «έλυσαν την σιωπή τους» και αποφάσισαν να μιλήσουν για την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο φιλικό πλέον ρωσικό δίκτυο Sputnik.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Εζντεμίρ Ακμπάλ ανέφερε πως η χαλάρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που υπήρξε κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του ΙΚ έπαυσε με την Ουάσινγκτον να έχει συγκροτήσει την συμμαχία κατά της Τεχεράνης με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία και πλέον οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για σοβαρές δράσεις κατά της ισλαμικής «δημοκρατίας».
«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέστη σημείο αιχμής από την ανάρρηση Τραμπ στην προεδρία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των τρομοκρατών Ιράν, Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε ένα είδος συμφωνίας θέτοντας την καταστροφή του ΙΚ πρωταρχικό τους στόχο», είπε.
Όμως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν χειροτέρευσαν καθώς η τρομοκρατική απειλή έπαψε να υφίσταται και η Δύση θέτει την απομάκρυνση Άσαντ ψηλότερα στην ατζέντα της.
«Τα συμφέροντα των στενών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δεν συνάδουν με την ενίσχυση της ισχύος του Άσαντ στην Συρία και την ενίσχυση της ιρανικής επιρροής. Έτσι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», κατέληξε ο Ακμπάλ.
Ο Τούρκος στρατιωτικός και στρατηγικός αναλυτής Ναίμ Μπαμπούρογλου, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως οι πρόσφατες κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ σηματοδοτούν την de facto έναρξη πολέμου κατά του Ιράν.
«Ο Τραμπ περιέγραψε πρόσφατα το Ιράν ως μια χώρα που ενισχύει την τρομοκρατία έτσι οι ΗΠΑ de factoξεκίνησαν πόλεμο κατά της Τεχεράνης. Στόχος των Αμερικανών είναι η πρόκληση εσωτερικής κοινωνικής αναταραχής στο Ιράν με τη χρήση οικονομικών εναντίον του κυρώσεων και απαγορεύσεων. Η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει να εξασθενήσει το Ιράν εκ των έσω», υποστήριξε.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν θα επηρεάσει και την Τουρκία η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη σε ευρεία γκάμα ζητημάτων στην περιοχή.
«Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Ρωσίας ώστε η Άγκυρα να κατορθώσει να περιορίσει ή να εξαλείψει την απειλή. Διαφορετικά η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα για την Συρία και την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή, γενικώς», είπε.
Από το Blogger.