Σκοπιανό: Το όνομα, οι δύο φάσεις λύσης και το εσωτερικό μέτωπο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Το όνομα, οι δύο φάσεις λύσης και το εσωτερικό μέτωπο



Η τελευταία συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, φαίνεται ότι ήταν αυτή που έβαλε, τελικά, το «τρένο στις ράγες».


Κατά τη διάρκεια της εξάωρης συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν μεγάλη πρόοδο σε όλα τα ανοικτά ζητήματα και για αυτό το προγραμματισμένο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι δύο πρωθυπουργοί, μάλιστα, είναι πιθανό να έχουν και δεύτερη συνάντηση στη βουλγαρική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Βαλκανίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο η διαπραγμάτευση

Στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ περνά, πλέον, στο υψηλότερο επίπεδο. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έκανε στο CNN Greece τον εξής παραλληλισμό: «Όταν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά έπεσε η πρόταση συνάντησης Τσίπρα  Ερντογάν, είχαμε αποφασίσει πως αυτή μπορεί να γίνει μόνο αν προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση». Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στη Σόφια δεν θα βρίσκονται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν λεπτομέρειες για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Τα "αγκάθια" και οι δύο φάσεις λύσεις



Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έχει τυπικό χαρακτήρα. Απομένουν σοβαρά «αγκάθια» για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις. Υπάρχει, όμως, καλή βούληση και από τις δύο πλευρές. Αναφορικά με την ονομασία φαίνεται να έχει βρεθεί λύση. Αθήνα και Σκόπια προκρίνουν το «Άνω Μακεδονία» χωρίς να αποκλείεται και μια παραλλαγή του. Ως εκ τούτου, απομένει το «erga omnes» για το οποίο η Αθήνα δεν δείχνει πρόθυμη να κάνει πίσω. Σε αυτό το σημείο οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα καθορίσει τις δύο φάσεις της συμφωνίας. 
Στην πρώτη η πΓΔΜ θα πάρει ενισχυμένο ρόλο (όχι όμως στάτους μέλους) στο ΝΑΤΟ ενώ θα ανοίξουν και κεφάλαια στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Στη δεύτερη φάση η πΓΔΜ θα πρέπει να υλοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα συμφωνηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το “erga omnes” και να πάρει ημερομηνία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με έμπειρους διπλωματικούς παράγοντες η φάση αυτή ίσως χρειαστεί περισσότερο από δύο χρόνια για να υλοποιηθεί.



πηγη CNN Greece
Από το Blogger.