Το Ιράν έστειλε “βαρύ πυροβολικό” στο Ιράκ για την “επόμενη ημέρα”… - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Το Ιράν έστειλε “βαρύ πυροβολικό” στο Ιράκ για την “επόμενη ημέρα”…



Το Ιράν και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο του σιίτιη κληρικού και νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Μοκταντά Σαντρ η εκλογή του οποίου αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.


Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ισχυρός άνδρας του Ιράν στρατηγός Σολεϊμανί είχε συνομιλίες τη Βαγδάτη με σιιτικά κόμματα προσπαθώντας φέρει κοντά τους πρώην πρωθυπουργούς αλ Μαλίκι και αν Αμπάντι.
Ιρακινές πηγές αναφέρουν πως ο Σολεϊμανλί επιδίωξε τη δημιουργία ευρέως σιιτικού συνασπισμού που θα μπορούσε να κερδίσει την εξουσία αξιοποιώντας και άλλες σιιτικές προσωπικότητες στο Ιράκ καθώς και Κούρδους του Ιράκ φίλα προσκείμενους στην Τεχεράνη.


Στις εκλογές δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε η «Συμμαχία της Κατάκτησης» του φιλοϊρανού αλ Αμερί, ακολουθούμενο από αυτό του αλ Αμπάντι ο οποίος υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και έμοιαζε φαβορί.
Το αποτέλεσμα των εκλογών χαρακτηρίζεται ως χαστούκι στην ιρακινή ελίτ που κυριαρχεί στη χώρα από το 2003. Ο Σολεμαϊνί απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Σαντρ, ο οποίος εξέπληξε πολλούς πέρυσι όταν επισκέφτηκε τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν, την Σαουδική Αραβία.
Από το Blogger.