Επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στην Κίνα


Η Κίνα θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί τον επόμενο μήνα, με την ευκαιρία της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, καθώς οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν.
Ο Ροχανί θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και θα πάρει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ανέφερε το ΥΠΕΞ. Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία. Ωστόσο η σύνοδος προγραμματίζεται να διεξαχθεί το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (9η-10η) στην πόλη Τσινγκντάο.
Το Ιράν έχει μέχρι σήμερα καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μολονότι η Τεχεράνη επιδιώκει εδώ και καιρό να γίνει πλήρες κράτος-μέλος του.
Η Ρωσία υποστήριζε ότι με τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να αίρονται, η χώρα αυτή θα μπορούσε εντέλει να γίνει μέλος του Οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν, πέραν της Ρωσίας και της Κίνας, τέσσερις πρώην σοβιετικές κεντρασιατικές δημοκρατίες, το Πακιστάν και η Ινδία.
Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το 2015, προέβλεπε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θεωρείτο ότι θα επιμήκυνε τον χρόνο που θα απαιτείτο προκειμένου η ισλαμική δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν το επεδίωκε.
Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη συμφωνία τις ΗΠΑ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να εξασφαλίσουν ότι το Ιράν θα συνεχίσει να απολαύει οικονομικά οφέλη που θα είναι ικανά να πείσουν την κυβέρνηση του να συνεχίσει να τηρεί το ΚΟΣΔ. Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά τη συμφωνία, είναι εξάλλου ανάμεσα στις χώρες που την είχαν υπογράψει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.