Έτιμη για δοκιμή όπλου λέιζερ σε αεροπορική πλατφόρμα η USAFH αμερικανική Αεροπορία (USAF) ετοιμάζεται για την επίδειξη συστήματος λέιζερ που θα τοποθετηθεί σε μη κατονομαζόμενη αεροπορική πλατφόρμα, με τελικό στόχο την παραγωγή του όπλου.


Τα σχέδια για την επίδειξη του λέιζερ υψηλής ενέργειας κοινοποιήθηκαν από το Air Force Life Cycle Management Center (AFLCMC). Οι μετέχουσες στο πρόγραμμα εταιρείες ενημερώθηκαν να παραδώσουν ένα πρωτότυπο του όπλου λέιζερ και να εκτελέσουν επιτυχή δοκιμή εδάφους εντός 12 μηνών.
«Η επιτυχής τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την συνέχιση του προγράμματος και την πιθανή μελλοντική παραγωγή του όπλου λέιζερ», ανέφερε το AFLCMC.
Σχεδόν μια δεκαετία πριν η αμερικανική Αεροπορία εκτέλεσε δοκιμές με ένα ισχύος 100kW λέιζερ χημικου οξυγόνου-ιωδίου επί αεροσκάφους Lockheed Martin C-130. Αξίζει να σημειωθεί πως το επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της Αεροπορίας, το Air Force Scientific Advisory Board, απεφάνθη πως το όπλο δεν έχει τακτική χρησιμότητα.
Όμως το ενδιαφέρον για το αεροπορικό λέιζερ δεν έπαυσε ειδικά από την Air Force Special Operations Command (AFSOC) , η οποία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, απαίτησε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός όπλου λέιζερ που θα εξόπλιζε τα αεροσκάφη της C-130 Gunships.
Μετά την παύση του προγράμματος Advanced Tactical Laser το 2009, η AFSOC στράφηκε στην τεχνολογία των λέιζερ σταθερής κατάστασης. Υπενθυμίζεται, ότι ο αντιπτέραρχος Μάρσαλ Ουέμπ παραπονέθηκε στη Γερουσία για τη χρονική μετάθεση του προγράμματος τοποθέτησης όπλου λέιζερ ισχύος 60kW σε αεροσκάφος AC-130J Ghostrider που προβλεπόταν για το 2022. Επίσης ανέφερε πως το πρόγραμμα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση 58 εκ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.