Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο


Πιο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο να μείνει τελικά το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, όπως προέκυψε από την συνεδρίαση του Washington Group σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (αυτό είναι το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.
Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στη βελγική πρωτεύουσα Ελένη Βαρβιτσιώτη, η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Πόουλ Τόμσεν, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί από το Ταμείο.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν, προειδοποίησε ότι για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup (σε δέκα ημέρες από σήμερα) που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Διαφαίνεται κατόπιν αυτών, πως το ενδεχόμενο να μην μετέχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως είναι πιο ορατό από ποτέ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Και τούτο αφενός διότι το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους, αφετέρου διότι είναι άδηλος ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο του Αυγούστου, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωναν πάντως την εκτίμηση ότι αυτό το σκηνικό είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.



Από το Blogger.