"Φθηνή" και μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

"Φθηνή" και μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη και ακόμη πιο μικρό... τζίρο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε και σήμερα δεν κατάφερε να "ξυπνήσει" τους κωδικούς και να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 765,7 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 762,12 μονάδων (+0,03%) και 766,71 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,5 εκατ. τεμάχια, μετά το πακέτο των 7,19 εκατ. τεμαχίων ή 4% που διακινήθηκε στον Ελλάκτωρα λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,30%, στις 2.029,51 μονάδες, ενώ στο +1,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.277,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 854,05 μονάδες.
Μπορεί το ΧΑ να επιβεβαίωσε τα επίπεδα που ανάκτησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά αυτό έγινε για ακόμη μία φορά με απελπιστικά χαμηλό τζίρο. Μάλιστα, ο τζίρος κατάφερε να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ μόλις λίγα λεπτά πριν από τις 16:30, με τις συναλλαγές να γίνονται με το σταγονόμετρο. 
Είτε πρόωρες διακοπές για τους traders είτε απαξίωση από μεγάλα χαρτοφυλάκια, η εικόνα του ΧΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου έχει απογοητεύσει ακόμη και τους αισιόδοξους που ανέμεναν ότι η συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα άνοιγε τον δρόμο για μια πιο υγιή αγορά, απαγκιστρωμένη από την αβεβαιότητα των προγραμμάτων στήριξης. 
Εντούτοις, η πραγματικότητα διέψευσε τους long, με τους short μέχρι τώρα να δικαιώνονται, συντηρώντας τις θέσεις τους. Όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα funds διατήρησαν αμετάβλητες τις θέσεις short σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Folli Follie, Alpha Bank και Εθνική. Μόνο το Oceanwood μείωσε οριακά τη short θέση του στην Eurobank. 
Πάντως, εκτός των εσωτερικών αδυναμιών της αγοράς, το βλέμμα της αγοράς παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην επενδυτική στρατηγική για το 2019 που εκπονεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός θα είναι με ανά τρίμηνο στόχους σε πλήρη συνέργεια με τον ESM. Στόχος η προσεκτική σχεδίαση "επιλεκτικών" εξόδων (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται εκπλήξεις αν πληρούνται οι προϋποθέσεις) και, κυρίως, ο σχεδιασμός της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
Επίσης, σύμφωνα με το Capital.gr, διαμορφώνεται ένα σχέδιο κινήσεων εξαγοράς παλαιών "ακριβών" δανείων που θα δώσουν το σήμα περαιτέρω ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα μέτρα του Eurogroup είχαν όφελος ίσο με το 30% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους βιωσιμότητας ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του 2017 προσέφεραν όφελος 25% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ESM.
H πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Ωστόσο, στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται και άλλα δάνεια όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο που λήγουν σύντομα και έτσι επιβαρύνουν και τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας αλλά και τον δείκτη του χρέους.
Το βασικό ποσό προς διάθεση είναι 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στα κρατικά ταμεία τις επόμενες μέρες), ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ το σενάριο που συζητείται στους διαδρόμους των "θεσμών" αφορά αποπληρωμή ποσού της τάξης των 8- 9 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές, αλλά και με τις προβλέψεις που θα υπάρχουν για τη δυνατότητα άντλησης διαθεσίμων.
Στο ταμπλό τώρα, μετά από αρκετές εναλλαγές στην πρώτη θέση της ανόδου, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο +3,46%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ και Φουρλή, με τις ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Grivalia, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να κλείνουν με κέρδη μικρότερα του 1%.
Aegean και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 1,43% και 1,13% αντίστοιχα, ασκώντας πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική, με την τελευταία μάλιστα να "γυρνά" στο 'παρά ένα' σε αρνητικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η μετοχή της Σαράντης.
Από το Blogger.