Αναστέλλονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Αναστέλλονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η σχετική εισηγητική έκθεση

Με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε το σώμα, για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο, για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες. Τις προηγούμενες μέρες επικράτησε διπλωματικός πυρετός αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναντι της Τουρκίας.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση, το Σώμα χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να ζητά τον «τερματισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών να ρίχνει σωσίβιο στην Άγκυρα, εμμένοντας σε «επίσημη αναστολή» της διαδικασίας, με ειδική μάλιστα αναφορά για διατήρηση ανοικτής της πόρτας.
Έκκληση προς το Συμβούλιο των Κρατών-Μελών να χρησιμοποιήσει τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ως μέσα πίεσης προς την Τουρκία για την αναστροφή της κακής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, απηύθυνε πριν από τη ψηφοφορία η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας Κάτι Πίρι, παρουσιάζοντας την τελευταία έκθεση αυτής της νομοθετικής περιόδου για τη Τουρκία. «Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Κοινοβούλιο που να πιστεύει ότι αυτή Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Κάτι Πίρι.
Από το Blogger.