Κύπρος: Οι εγγυήσεις είναι εναντίον και των Τουρκοκυπρίων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κύπρος: Οι εγγυήσεις είναι εναντίον και των Τουρκοκυπρίων

Kypros: Oi engyiseis einai enantion kai ton Tourkokyprion

Ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ είπε πως δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τις Εγγυήσεις της Τουρκίας

Η Θέση του “Φ”   

ΤΟ θέμα των (κατοχικών) στρατευμάτων, η εσαεί δηλαδή παρουσία τους στο νησί, η διατήρηση των ξεπερασμένων, αναχρονιστικών Εγγυήσεων, αποτελούν βασικό πυλώνα της τουρκικής πολιτικής της κατοχικής Τουρκίας. Είναι μια πολιτική διαχρονική, η οποία δεν διαφοροποιείται, ούτε και υπάρχει πρόθεση από τουρκικής πλευράς να αλλάξει. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο Κραν Μοντάνα (6 Ιουλίου 2017), είπε —με βάση τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών— ότι «στην πρώτη του πρόταση η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας θα ίσχυαν κατά αναλογία (mutatis mutandis). Εισηγήθηκε στη συνέχεια ότι αυτές μπορούν να επανεξεταστούν –ίσως σε 15 χρόνια– όταν οι τουρκοκυπριακές απαιτήσεις θα εκπληρώνονταν και ο μηχανισμός εφαρμογής θα ήταν στη θέση του. Χωρίς να δούμε ικανοποιητική εφαρμογή λύσης, πώς αναμένει κάποιος η Τουρκία να αποκηρύξει τα δικαιώματα της;»

ΑΛΛΑ και ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ (όπως και ο Τσαβούσογλου), είπε προ ημερών πως δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τις Εγγυήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν μέσα σε ασφάλεια. Σημειώνεται πως ο  Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τον Δεκέμβριο του 2016, ανέφερε ότι ούτε η θέση για καμία αλλαγή στο σύστημα Εγγυήσεων μπορεί να είναι η λύση στο ζήτημα, αφού αυτή η θέση δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος που θα γίνεται αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, το ζήτημα των Εγγυήσεων θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από κάποια χρονική περίοδο. 

Θα μπορούσε, είπε, να επανεξεταστεί μετά από 15 χρόνια, όταν θα έχουν παρέλθει τρεις προεδρικές θητείες, και αφού διαπιστωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά. Συνέδεσε την επαναξιολόγηση του συστήματος και με την οικονομία. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, ο τότε ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ,  Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, είπε πως είναι εφικτός ο «εκσυγχρονισμός» της ασφάλειας του νησιού, ώστε να βρεθεί λύση. «Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε ένα τέλος στο σύστημα των Εγγυήσεων και ένα τέλος στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ η τουρκική θέση ήταν πάντα ότι ένα σύστημα Εγγυήσεων θα έπρεπε να συνεχιστεί τουλάχιστον ώστε να δούμε ότι αυτή η νέα ομοσπονδιακή δομή λειτουργεί, επειδή αισθάνονται μία ευθύνη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», ήταν τα λόγια του Έσπεν Μπαρθ  Άιντα. «Αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφότερων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο», είχε αναφέρει. Αυτό ήταν το σκηνικό τότε, που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

ΤΟ σύστημα Εγγυήσεων είναι ένα ξεπερασμένο, αναχρονιστικό μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Είναι κατάλοιπο μια εποχής, κατά την οποία η ανεξαρτησία των κρατών ήταν κολοβωμένη και η κυριαρχία τους περιορισμένη. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., η οποία σαφώς δεν μπορεί να αποδεχθεί Εγγυήσεις, όπως είχε ξεκαθαρίσει και η κ. Μογκερίνι στο Κραν Μοντάνα. Η συνέχιση των Εγγυήσεων δεν εξυπηρετεί ούτε τους Τ/κ κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουν.

 

Από το Blogger.