Το τεράστιο παιχνίδι της Τουρκίας κατά της Ελλάδας παίζεται στο Κάιρο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Το τεράστιο παιχνίδι της Τουρκίας κατά της Ελλάδας παίζεται στο Κάιρο

To terastio paichnidi tis Tourkias kata tis Elladas paizetai

 Η Άγκυρα γνωρίζει ότι είναι πλήρως απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο και γνωρίζει ότι η χώρα μας θα προβεί κάποια στιγμή σε ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, βασιζόμενη και στην μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο.


  • Ελλάδα και Αίγυπτο διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, στις οποίες προσπαθεί απεγνωσμένα η Τουρκία να χωθεί εμβόλιμα ανάμεσα τους προωθώντας μια πρωτοβουλία για ειδική σχέση της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ, με την ίδια ως χορηγό και κύριο εκφραστή.



Η Άγκυρα παίζει τα ρέστα της στις σχέσεις με το Κάιρο εν μέσω ελληνικής ανακήρυξης ΑΟΖ στο Ιόνιο

Η τουρκική και η ιταλική πρεσβεία στο Κάιρο ξεκίνησαν μια κοινή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ως συνέχεια της μακροχρόνιας πολιτικής της Αιγύπτου να συνεργάζεται με τη συμμαχία χωρίς να επιδιώκει ένταξη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τουρκική Πρεσβεία το βράδυ της Πέμπτης, η Άγκυρα, που ενεργεί ως σημείο επαφής του ΝΑΤΟ στην Αίγυπτο, έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τη δομή της συμμαχίας και τη συνεργασία της με το Κάιρο.

Η τουρκική πρεσβεία ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωση ότι τόσο οι τουρκικές όσο και οι ιταλικές αποστολές στην Αίγυπτο έχουν επιφορτιστεί να υποστηρίξουν τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Κάιρο για το 2025 και το 2026.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αίγυπτο είπε ότι η χώρα του θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ του Καΐρου και του ΝΑΤΟ, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της συμμαχίας και της Αιγύπτου.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τουρκική Πρεσβεία στο Κάιρο την Πέμπτη, ο Πρέσβης Σαλίχ Μουτλού Σεν ανασκόπησε τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο παρελθόν και το παρόν, καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας.

Ο ίδιος περιέγραψε την συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας την σχέση ως «μια εταιρική σχέση στο πλαίσιο των επίσημων σχέσεων». «Ο ρόλος μας είναι να διευκολύνουμε τη σχέση, καθώς η Τουρκική Πρεσβεία λειτουργεί ως σημείο επαφής του ΝΑΤΟ στο Κάιρο», είπε ο Σεν.

«Γενικά, βλέπουμε θετικά κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και του ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος εταιρικής σχέσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε για να συζητήσει την κλιμάκωση των απειλών στη Μέση Ανατολή, όπως η σύγκρουση στη Γάζα, οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εξελίξεις στη Συρία και η αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ.

Σύμφωνα με επίσημη ανάγνωση εκείνη την εποχή, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ  χαιρέτισε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024.

Τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών του ΝΑΤΟ με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφάλειας και είπε ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων, η αντιτρομοκρατία και η κυβερνοασφάλεια.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ράχα Αχμέντ Χασάν είπε ότι η συνεργασία της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης, την επιτήρηση όπλων και ναρκωτικών και την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση.

Ο Χασάν είπε ότι η δέσμευση της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ λειτουργεί σε δύο επίπεδα: άμεση συνεργασία με τη συμμαχία και διμερής συνεργασία με μεμονωμένα κράτη μέλη.

«Η εταιρική σχέση περιορίζεται στην εκπαίδευση και σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, χωρίς να περιλαμβάνει στρατιωτική εμπλοκή», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος έχει από καιρό ακολουθήσει μια πολιτική συνεργασίας με διεθνείς συμμαχίες χωρίς να ενταχθεί επίσημα σε αυτές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
Από το Blogger.