Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μεταξύ 8 και 10 Μαΐου. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι αναμένει από την Ουκρανία να ανταποδώσει την εκεχειρία, αλλά δήλωσε ότι θα απαντήσει σε τυχόν «παραβιάσεις».
Η κατάπαυση του πυρός θα καλύψει την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐουπου σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ σε δηλώσεις του εκτίμησε πως ο Ζελένσκι ενδέχεται να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», είπε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ. Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να «εγκαταλείψει» τη χερσόνησο.
«Υπογράψτε τη συμφωνία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε χθες Κυριακή τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «παύσει πυρ» και να κλείσει συμφωνία με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι και υπογράψτε τη συμφωνία», είπε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην Μπέντμινστερ, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι (ανατολικά).
Αντιδρά η Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έκρινε χθες Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της που τελούν υπό κατοχή της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να τερματιστούν το ταχύτερο δυνατό οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Ουκρανία «γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή να συναφθεί διαρκής και αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης θα μπορούσαν να απαιτηθούν εδαφικές παραχωρήσεις», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Όμως ασφαλώς αυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά όσο σήμερα ή τόσο μακριά όσο (προβλέπεται) στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού προέδρου», συνέχισε ο υπουργός.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο συμφωνίας, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προβλέπει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου και την αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, με αντάλλαγμα την ειρήνη.