Η Γαλλία σχεδιάζει το δικό της σύστημα «HIMARS» για την ευρωπαϊκή αγορά – Δοκιμές μέσα στο 2026 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Η Γαλλία σχεδιάζει το δικό της σύστημα «HIMARS» για την ευρωπαϊκή αγορά – Δοκιμές μέσα στο 2026

I Gallia schediazei to diko tis systima «HIMARS» gia tin

 Η Γαλλία σχεδιάζει να δοκιμάσει μέχρι τα μέσα του 2026 ένα νέο, εγχώριας ανάπτυξης σύστημα εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα είναι η εναλλακτική λύση στο αμερικανικό σύστημα HIMARS που «κυριαρχεί» στην ευρωπαϊκή αγορά.

 Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και της αυτονομίας στον τομέα των οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το έγκριτο αμυντικό site Defense News, η πρώτη φάση ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι δοκιμές του συστήματος έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέχρι τα μέσα του 2026, με την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα να εκτιμάται για τα επόμενα χρόνια.

Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού (DGA) συνεργάζεται με μια κοινοπραξία της Safran και της MBDA και μια άλλη που περιλαμβάνει την Thales και την Ariane Group.

Η Γαλλία πρέπει να βρει σύντομα λύση για να αντικαταστήσει το LRU (Lance-Roquettes Unitaire), μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270, με τα εννέα εναπομείναντα συστήματα του γαλλικού Στρατού να φτάσουν στο τέλος της ζωής τους το 2027.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα εδώ και 30 χρόνια, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε κενό στην διατήρηση της ικανότητας», τονίζει ο Léo Péria-Peigné, ερευνητής στο γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut Français des Relations Internationales).

Οι Safran και MBDA επιβεβαιώνουν ότι «βρίσκονται σε καλό δρόμο», με στόχο να πραγματοποιήσουν την πρώτη δοκιμαστική βολή στα μέσα του 2026. Από την άλλη, η Thales και η Ariane Group δεν αποκαλύπτουν το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του δικού τους συστήματος.

Το σχέδιο αμυντικών δαπανών της Γαλλίας για το 2024-2030 έχει προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα πυραύλων-πυροβολικού, που ονομάζεται FLP-T (Frappe Longue Portée Terrestre), με στόχο την αγορά τουλάχιστον 13 συστημάτων έως το 2030 και 26 συστημάτων για τον εξοπλισμό ενός τάγματος 2035.

MLRS

Η ευρωπαϊκή αγορά στρέφεται σε αμερικάνικα και ισραηλινά συστήματα

Η DGA δεν αποκλείει ακόμη την πιθανότητα να αγοράσουν ένα ξένο σύστημα από το «ράφι», σε περίπτωση που θα καθυστερήσουν τα εγχώρια προγράμματα.

Η Ευρώπη δεν έχει δικό της σύστημα ισοδύναμο με το αμερικανικό HIMARS και οι ευρωπαϊκοί στρατοί επιλέγουν για το πυροβολικό τους είτε το σύστημα των ΗΠΑ, είτε τους ισρηαλινούς PULS της Elbit Systems ή το νοτιοκορεάτικο Chunmoo της Hanwha Aerospace.

Η ισραηλινή Elbit συνεργάζεται με την KNDS σε μια εξευρωπαϊσμένη έκδοση του PULS, ενώ η γερμανική Rheinmetall και η Lockheed Martin το 2023 «ένωσαν τις δυνάμεις τους» για να αναπτύξουν το σύστημα GMARS.

Εκτός από τη Γαλλία, οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ήδη επιλέξει κάποιο σύστημα είναι η Σουηδία και η Νορβηγία. Η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Ισπανία επέλεξαν ήδη το PULS, η Πολωνία απέκτησε το Chunmoo και το HIMARS, ενώ οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία και η Ιταλία είναι σταθεροί «πελάτες» του αμερικανικού συστήματος. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert.gr, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Ισραήλ για την απόκτηση των ΠΕΠ PULS.

Αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην Γαλλία να αποκτήσει πελάτες εντός Ευρώπης, αν και το ταμείο της ΕΕ «SAFE» που χρηματοδοτεί τις αμυντικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να αποτελέσει μια «ελπίδα».

Στην ήδη κορεσμένη ευρωπαϊκή αγορά, «δεν θα υπάρχει εξαγωγική δυνατότητα για ένα γαλλικό σύστημα που δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2030», δήλωσε ο Péria-Peigné.

Έτοιμο πριν το 2030 το γαλλικό «HIMARS»

Οι Safran και MBDA δήλωσαν ότι το σύστημα πυροβολικού που αναπτύσσουν, το οποίο ονομάζουν Thundart, βασίζεται σε «ώριμα και καταξιωμένα υποσυστήματα» και μια αρχική επιχειρησιακή ικανότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το 2030.

Η DGA υπέγραψε συνεργασίες καινοτομίας με τις δύο κοινοπραξίες τον περασμένο Νοέμβριο, παρέχοντας μια πρώτη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα FLP-T. Η σύμβαση συνεργασίας επιτρέπει στο γραφείο προμηθειών να αγοράσει το σύστημα στο τέλος της φάσης ανάπτυξης χωρίς νέο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο οπλισμός πληροί τις απαιτήσεις απόδοσης.

Ο επικεφαλής της DGA, Emmanuel Chiva, είχε πει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της γαλλικής Βουλής τον Νοέμβριο ότι εάν οι εταιρείες «δουλέψουν καλά», τότε οι πρώτες παραγγελίες θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

Thundart: Το σύστημα που ετοιμάζουν MBDA και Safran

Το Thundart, «θα είναι το μοναδικό πυραυλικό σύστημα πυροβολικού που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, χωρίς περιορισμούς από τις ΗΠΑ και με ανεξάρτητη κατασκευή που παρέχει έλεγχο στον ρυθμό παραγωγής», αναφέρουν οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες.

Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος στα τέλη του 2023 και μια μακέτα πυραύλου Thundart 227 mm παρουσιάστηκε στην αμυντική έκθεση Eurosatory τον Ιούνιο του 2024. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η γαλλική υπηρεσία εξοπλισμών.

«Η Safran και η MBDA είναι πεπεισμένες για τη συνάφεια αυτής της λύσης και έχουν ήδη επενδύσει πολλά σε αυτό το έργο», ανέφεραν οι εταιρείες. «Η συνεργασία μεταξύ Safran και MBDA στο Thundart είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει καλά».

Οι απαιτήσεις του γαλλικού στρατού

Ο σχεδιασμός του γαλλικού στρατού απαιτεί ένα σύστημα που θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από το LRU, ιδίως επιτρέποντας την ενσωμάτωση υπερηχητικών πυραύλων με βεληνεκές αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η DGA ζήτησε από τις δύο κοινοπραξίες να μελετήσουν το κόστος και τη σκοπιμότητα της συμπερίληψης μιας μελλοντικής επιχειρησιακής ικανότητας για χτυπήματα σε εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και 1.000 χιλιομέτρων.

Η ανάπτυξη ενός συστήματος μεγάλης εμβέλειας πέραν των 1.000 χιλιομέτρων είναι λιγότερο επείγουσα, με συστήματα να μην αναμένονται μέχρι το 2030-2035, σύμφωνα με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου

Από το Blogger.