Αύξηση κατά 3,62% σημείωσε η ζήτηση σε ρεύμα από τα νοικοκυριά, ενώ η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε κατά 26% ή κατά 28,94 ευρώ ανά MWh σε μία ημέρα.
Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τις 21 Μαΐου, που ήταν στα 154,94 ευρώ, παρότι το συμβόλαιο του TTF είναι σε καθοδική τροχιά στα 33 ευρώ ανά MWh από τις 19 Ιουνίου, όταν είχε ξεπεράσει τα 40 ευρώ ανά MWh.
Το κυνήγι των τιμών από τους παραγωγούς ανέβασε την κατώτερη τιμή του ρεύματος στα 80 ευρώ από 44 ευρώ που ήταν πριν 24 ώρες. Η ανώτερη τιμή έφτασε τα 327 ευρώ ανά MWh από 222 ευρώ πριν από μία ώρα.
Το θέμα των τιμών δεν απασχολεί την ηγεσία του ΥΠΕΝ
Πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με έκτακτη σύσκεψη την περασμένη Κυριακή, είχε ως σκοπό να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της ζήτησης σε ενέργεια λόγω του καύσωνα. Όμως, ο υπουργός ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου δεν έθεσε το θέμα των τιμών, ενώ οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και τις αντοχές του, με τον γενικό διευθυντή του ΑΔΜΗΕ, κ. Μίχο, να παραθέτει στοιχεία κατά τις πρώτες 45 ημέρες της θερινής περιόδου.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από 01/06/2025 έως και 15/07/2025, αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης). Η αντιμετώπιση των βλαβών ικανοποίησε την ηγεσία, αλλά τα 40άρια και τώρα θα εμφανιστούν;
Η κερδοσκοπία είναι παρούσα
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενέργειας, η βίαιη άνοδος της τιμής είναι προϊόν κερδοσκοπίας, με την προσδοκία των παραγωγών αύξησης της ζήτησης λόγω του επερχόμενου καύσωνα, ο οποίος θα είναι πρωτόγνωρος για τα εγχώρια δεδομένα, αφού ο υδράργυρος θα κινηθεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος προήλθε από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν το 42% της ζήτησης, και οι ΑΠΕ έδωσαν μόλις το 32% της ζήτησης. Οι εισαγωγές κάλυψαν το 12% και οι υδροηλεκτρικές μονάδες το 5,5%.
Οι εξαγωγές ρεύματος ανήλθαν σε 15.000 MWh, ενώ οι εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες έφτασαν τις 28.000 MWh.
Οι προϋποθέσεις ευνοούν περαιτέρω άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Παρότι είναι σχετικά μικρή, οι παραγωγοί θα ζητούν πιο υψηλές τιμές, διότι ο διαχειριστής επιθυμεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που έρχεται.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ζήτηση ήταν αυξημένη από τις 2 έως τις 3 το μεσημέρι, με τις καταναλώσεις ανά MWh να «αγγίζουν» τις 7.000 MWh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr