Κορωνοϊός: Νέο ύποπτο κρούσμα στην κλινική «Ταξιάρχαι» – Στο Ελπίς μεταφέρθηκε ασθενής - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Νέο ύποπτο κρούσμα στην κλινική «Ταξιάρχαι» – Στο Ελπίς μεταφέρθηκε ασθενής

Δεν έχει τέλος το θρίλερ στην υπόθεση των θανάτων και των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ιδιωτική κλινική«Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι καθώς εντοπίστηκε  ακόμα ένα νέο ύποπτο κρούσμα στην κλινική.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Open TV, πρόκειται για έναν υπερήλικα, ηλικίας 100 ετών, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ελπίς.
«Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής έρευνα, υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και τις σχετικές οδηγίες για τον κορωνοϊό», τόνισε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, μιλώντας σήμερα (25/04) στον ΑΝΤ1.
Παράλληλα, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης διευκρίνισε ότι η Εισαγγελική Αρχή κινήθηκε γρήγορα σε ότι αφορά την Κλινική «Ταξιάρχαι», διευκρινίζοντας ότι προβλέπονται διώξεις «σε βαθμό κακουργήματος, για διάδοση επικίνδυνης ασθένειας που έχει επιφέρει και θάνατο», ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν και τελεσίδικες αποφάσεις για προηγούμενα περιστατικά και την αντιμετώπιση τους από τα στελέχη της εν λόγω κλινικής.
Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο γιος νεφροπαθούς που κάνει αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη κλινική στο Περιστέρι, ανέφερε ότι το προσωπικό φορούσε γάντια και στολές, επεσήμανε όμως ότι γινόταν πλημμελής έλεγχος σε όσους ασθενείς ή συνοδούς, έμπαιναν στην κλινική αναφέροντας ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος ιδίως για πρόσβαση στην μονάδα αιμοκάθαρσης.
Για παραβίαση του πρωτοκόλλου και του ελέγχου που πρέπει να τηρείται σε εμφάνιση έστω και του παραμικρού συμπτώματος σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ελέγχονται οι δύο κλινικές στο Περιστέρι και το Ελληνικό.
Η περίπτωση της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι όπου νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και πραγματοποιείται γιγαντιαία επιχείρηση να «στεγανοποιηθεί» η διασπορά της νόσου Covid-19.
«Είναι κατά κανόνα και πάντα ο ίδιος ο μηχανισμός όταν υπάρχει ένα πρόβλημα. Εχει αμελήσει κάποιος να ελέγξει μία ευπαθή ομάδα που έχει συμπτώματα, είτε έχει αμελήσει να ελεγχθεί ο ίδιος ενώ έχει συμπτώματα. Ή έχει καταργηθεί ένα πρωτόκολλο σε κλειστή δομή που δέχεται νέες εισαγωγές ενώ δεν πρέπει», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Εφερε μάλιστα το παράδειγμα από άλλη περίπτωση, στην οποία νοσηλευτής είχε συμπτώματα και δεν είχε ελεγχθεί για κορωνοϊό, ενώ συνέχιζε να κάνει κανονικά τη δουλειά του.
Στη δομή «Ταξιάρχαι» μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί 34 κρούσματα, που αφορούν σε 17 ασθενείς και 17 εργαζομένους. Οι θετικοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι θετικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Δυστυχώς, τρεις ασθενείς από την ίδια κλινική έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η κλινική δεν έχει σφραγιστεί ούτε ασθενείς εισέρχονταν μέσα από άλλες εισόδους. Μέχρι και χθες 121 επαφές των θετικών περιστατικών τέθηκαν σε «καραντίνα», ενώ από την ιχνηλάτηση δεν προέκυψε η επαφή με οδηγό ταξί που να πήγαινε ασθενή στη δομή για αιμοκάθαρση. Ωστόσο, 39 συνεργαζόμενοι με την κλινική γιατροί τέθηκαν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό και από όλους ελήφθησαν δείγματα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.
Οσον αφορά στην άλλη δομή, την ψυχιατρική-γηριατρική «Κασταλία» στο Ελληνικό, μέχρι και χθες όλα τα δείγματα που είχαν εξεταστεί αποδείχθηκαν αρνητικά. Ελεγχος έγινε σε 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, μετά τη διαπίστωση θετικού κρούσματος σε τρόφιμο της δομής.
Η έρευνα
Η εισαγγελική έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στις δύο κλινικές προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν εάν έχει παραβιαστεί το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα «περί παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών», το οποίο υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση μεγάλου αριθμού θανάτων από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε μεταδοτικές ασθένειες προβλέπει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Η έρευνα και για τις δύο κλινικές διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκο Αντωναράκο, μετά από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελου Ιωαννίδη, προκειμένου να διερευνηθεί εάν και από ποιους έχει παραβιαστεί η εν λόγω διάταξη και εάν, ενδεχομένως, έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα – όπως η έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» η Εισαγγελία έχει ζητήσει να της χορηγηθούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τους φακέλους νοσηλείας των ασθενών, στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα αναζητηθούν όλα τα στοιχεία για την εξακρίβωση της αλήθειας, μεταξύ αυτών και η αυτοψία του χώρου, ενώ θα ληφθούν και μαρτυρικές καταθέσεις από ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό αλλά και το διοικητικό προσωπικό της κλινικής.
Χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 27 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι χθες σε 2.490. Παράλληλα, πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι χθες ανερχόταν σε 130.
Από το Blogger.