Τουρκία – ΗΑΕ: Η επανεκλογή Ερντογάν έφερε επικύρωση εμπορικής συμφωνίας 40 δισ. δολαρίων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τουρκία – ΗΑΕ: Η επανεκλογή Ερντογάν έφερε επικύρωση εμπορικής συμφωνίας 40 δισ. δολαρίων

 

Tourkia – IAE: I epaneklogi Erntogan efere epikyrosi emporikis symfonias 40 dis. dolarion

Η επικύρωση του Άμπου Ντάμπι ήρθε λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επικύρωσαν την Τετάρτη μια  συμφωνία συνεργασίας με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Ο Thani al-Zeyoudi, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, ανακοίνωσε τη συμφωνία στο Twitter. “Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας στη μακροχρόνια φιλία μας”, έγραψε ο al-Zeyoudi, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να προωθήσει το διμερές εμπόριο εκτός πετρελαίου μεταξύ των χωρών πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η επικύρωση του Άμπου Ντάμπι ήρθε λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία τον Απρίλιο μετά την υπογραφή της από τον Ερντογάν και τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, τον Μάρτιο. 

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες παγκοσμίως που συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας”, έγραψε στο Twitter ακόμη και πριν ανακοινωθεί επίσημα  η νίκη του Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν το 2021 ως μέρος της επίσκεψης ορόσημο του διαδόχου στην Τουρκία το 2021. Η επίσκεψη επισφράγισε τη διπλωματική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μετά από χρόνια εντάσεων. Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τους πρώην περιφερειακούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την περιφερειακή της απομόνωση και να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια του Κόλπου καθώς αντιμετωπίζει μία από τα χειρότερες κρίσεις κόστους ζωής. Οι δύο χώρες υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα Εμιράτα πέρυσι. 

capital.gr

Από το Blogger.